Közélet

Rogán: nem maradhat olyan, aki nem kap segítséget

Rogán: nem maradhat olyan, aki nem kap segítséget

2013. november 4., hétfő
Rogán: nem maradhat olyan, aki nem kap segítséget
rogan_antal

Az a törvény, amit most leteszünk az asztalra, azt jelenti, hogy minden devizahiteles fizetési problémával küszködő, valamilyen megoldási formát választhat. Most már a működő megoldási formákból senki nem lesz kizárva - jelentette ki Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője, hétfői sajtótájékoztatóján.

Rogán Antal

emlékeztetett, november 1-jén lejárt a határidő, amit a bankoknak biztosítottak, hogy módosítsák a devizahitel-szerződéseket. Hozzátette, szerződésmódosítás nem történt, viszont a Bankszövetség megfogalmazott egy javaslatot, amivel a Fidesz hétfői frakcióülésén foglalkozott. A fideszes politikus ezzel összefüggésben arról beszélt, álláspontjuk szerint a Bankszövetségnek érdemes lenne nyilvánosságra hoznia javaslatát, amely kapcsán egy konzultációt is le kellene folytatnia az érintettekkel. Rogán Antal elmondta, a Fidesz a devizahitelesek megsegítése érdekében törvényjavaslatot nyújt be az Országgyűlésnek, amelyben a kilakoltatási moratórium április 30-ig való kiszélesítését és az árfolyamgát teljes hozzáférhetőségét javasolják. A frakcióvezető kitért rá, az árfolyamgát egyszerre vonatkozik a lakáscélú és a szabad felhasználású devizahitelekre. Az árfolyamgáttal kapcsolatban sok belépési korlát volt megfogalmazva, ezek közül a legfontosabb, hogy nem léphetettek be az árfolyamgátba olyanok, akiknek 90 napon túli tartozással rendelkeztek – mutatott rá Rogán Antal, hozzáfűzve, Magyarországon több mint 150 ezer családot érint ez a probléma, ezért az ő számukra megoldást jelenthet az árfolyamgát teljes kinyitása. A nagyobbik kormánypárt frakciójának vezetője hangsúlyozta, arra kérik az Országgyűlést, még a mai napon tárgyalja meg, holnap pedig fogadja el a törvényjavaslatot, ennek megfelelően azt kérvényezik a parlamenti pártoktól, járuljanak hozzá a házszabálytól való eltéréshez. Rogán Antal megfogalmazása szerint a kilakoltatási moratórium kiszélesítésére és árfolyamgát teljes megnyitására egyaránt szükség van, ezért a „sürgősségi tárgyalás ilyen esetben indokolt”. Eddig szinte minden alkalommal így tárgyaltuk a devizahitelesek megsegítését szolgáló intézkedéseket, így azt gondolom, erre is van reális lehetőség – jelentette ki a frakcióvezető. Újságírói kérdésre közölte azt is, rendkívül fontosnak tartaná, ha a devizahiteleket érintő bírósági ügyekben minél előbb hozna egy jogegységi döntést a Kúria.

Mindenki találhat megoldást

Nem maradhat olyan ember Magyarországon, aki nem kap segítséget. Az a törvény, amit most leteszünk az asztalra, azt jelenti, hogy minden devizahiteles fizetési problémával küszködő valamilyen megoldási formát választhat. Most már a működő megoldási formákból senki nem lesz kizárva – jelentette ki Rogán Antal, a devizahitelesek megsegítésére vonatkozó törvényjavaslatot érintő kérdésre válaszolva. Az árfolyamgát költségein a kormány és a bankok osztoznak. Ez a javaslat, amit most benyújtunk, méltányos és jutányos mind a bankok, mind a kormány részéről. Ez a javaslat ezért jó, mert tényleg mindenki számára hozzáférhetővé tesz valamilyen segítségi formát – húzta alá a Fidesz frakcióvezetője.

Politikai provokáció a szoborállítás

Én soha az életben nem értettem egyet azzal, hogy Horthy Miklósnak szobra legyen. Én azt gondolom, hogy sem neki, sem Kádárnak nem jár – válaszolta a témára vonatkozó újságírói kérdésre Rogán Antal. Hozzátette, Belváros polgármestereként az elmúlt években következetes álláspontot képviselt abban atekintetben, hogy közterületen, ahol az önkormányzatnak illetékessége van, ilyen szobrot felállítani nem lehet. A frakcióvezető kitért rá, közleményében azért minősítette politikai provokációnak a szoboravató akciót, mert - mint fogalmazott - „itt semmilyen új szoborról nincsen szó, ez a szobor hét éve ott van ebben az ominózus templomban, most annyi történt, hogy kihozták egy lépcsőre, amit nyilván provokatív szándékkal tettek meg, és ezt a szándékot kell a leghatározottabban visszautasítani”.

Forrás:

Fidesz.hu

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.