Közélet

Robert Capa-fotókiállítás nyílt Prágában

Robert Capa-fotókiállítás nyílt Prágában

2013. november 6., szerda
Robert Capa-fotókiállítás nyílt Prágában
capa03

Robert Capa, a világhírű magyar születésű fotoriporter alkotásaiból nyílt kiállítás szerdán Prágában a Cernín-palotában, cseh külügyminisztérium székhelyén.

A tárlat a fényképész születésének 100. évfordulója alkalmával készült és a Cernín-palota után várhatóan december közepétől a prágai Magyar Kulturális Intézetben is látható lesz. A rendezvény mint a V4-ek magyar elnökségének része, a prágai magyar nagykövetség közreműködésével jött létre. A nagy érdeklődésre számot tartó képek kiállításához a jogörökös, a fényképész öccse,

Cornell Capa

által 1974-ben alapított International Center of Photography (ICP) nevű intézet is hozzájárulását adta. A több tucatnyi képet - amely válogatás Capa ifjúkori, háború alatti és későbbi felvételeiből -, illetve szöveges anyagot tartalmazó tárlatot

Karel Boruvka

, cseh külügyminiszter-helyettes és

Pető Tibor

, Magyarország prágai nagykövete nyitották meg. A 20. század egyik legjelentősebb fényképésze, aki elsősorban mint dokumentarista és haditudósító vált ismertté a világban, Friedmann Endre néven 1913-ban Budapesten született. Fiedmann Magyarországról való távozása után, a múlt század harmincas éveinek elején egy ideig Prágában is élt és tanult. A Robert Capa nevet 1934-ben vette fel; magyar barátai között Cápa volt a beceneve.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.