Közélet

Orbán: Magyarország 2010-hez képest szabad és független

Orbán: Magyarország 2010-hez képest szabad és független

2013. november 8., péntek
Orbán: Magyarország 2010-hez képest szabad és független
Orbán Viktor; Borókai Gábor

Magyarország 2010-hez képest ma szabad és független ország - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában, ezzel magyarázva, hogy olyan intézkedésre is lehetőség van, mint például a héten bejelentett sertésáfa-csökkentés és új családpolitikai támogatások bevezetése.

A kormányfő hangsúlyozta: Magyarország ma a saját lábán áll, "ami a mi életünkhöz kell, azt mi termeljük meg", és van annyi pénze, hogy olyan intézkedéseket vezessen be, mint például a sertésáfa-csökkentés vagy az újabb családpolitikai támogatások. Előbbivel kapcsolatban, vagyis hogy huszonhétről öt százalékra csökken az élő- és a félsertés áfája január 1-jétől,

Orbán Viktor

arra hívta fel a figyelmet, hogy a sertés áfájának mostani csökkentése a munkahelyvédelmi akcióterv, nem pedig a szociális intézkedések része. A kormány ugyanis a mezőgazdaságban dolgozók munkahelyének megmentését reméli az említett csökkentéstől. "Valamelyest talán az ár is csökkenhet", de most valójában nem a fogyasztói árakat mérséklő áfacsökkentésről van szó, hanem munkahelymegvédésről - tette egyértelművé, indoklásul pedig kifejtette: nagyon megnőtt - a becsületesen gazdálkodó magyarok rovására - azok versenyelőnye, akik áfát csalnak az élő- és a félsertés előállításánál, vagy a magyarországi sertések helyett importból hozzák be az alapanyagokat. "Ez a mostani áfacsökkentés igazságot tesz", mert esélyt ad a szabályokat betartó magyar gazdálkodóknak, hogy ők legyenek sikeresek, így pedig megmaradhatnak a munkahelyek - magyarázta a kormányfő, csekélynek nevezve egyúttal a költségvetési bevételcsökkenés kockázatát. A kivitelezéssel kapcsolatban hozzátette, az ágazati érdekképviseletekkel közösen figyelik majd a fejleményeket, megbízható, valós információkra, visszajelzésekre van szükség, mert - mint fogalmazott - "a parlament messze van a disznóólaktól". A héten bejelentett másik fontos kormányzati intézkedésről, az újabb családi támogatásokról - a gyed extra keretében eldöntött lépésekről - azt mondta a miniszterelnök, hogy aki családban képzeli el az életét, annak ezek fantasztikus távlatokat nyitnak. A kormány döntése értelmében a gyes és gyed folyósítása mellett újra vállalható munka a gyermek egyéves kora után. Testvér születése esetén a korábbi ellátások megmaradnak, így például két gyedre vagy két gyesre is jogosulttá válhatnak az érintettek egy időben. A harmadik intézkedés a diplomás gyed bevezetése, míg a negyedik a három- vagy többgyermekes kismamákat foglalkoztató munkaadók újabb adókedvezményét jelenti.

Orbán Viktor

szerint ez egy olyan akcióterv, amelynek pontos hatásait nehéz kiszámolni, de fél vagy egy év elegendő lesz a hatások megismerésére, így a következő költségvetési évben le lehet majd vonni a következtetéseket. Mindezen intézkedések mögött a gazdaság javuló teljesítménye áll, és csak azért lehetséges mindez, "mert sikerült kölcsönösen megnyernünk egymást", az ország vezetőinek és az embereknek a gazdaság átalakítására - jelentette ki a kormányfő. Hozzátette, mindvégig azt gondolta, hogy ha az elmúlt három és fél évben követett útvonalon "végigmegyünk, akkor a végén az ellenfeleink is azt fogják mondani, hogy nocsak", hiszen "egy idő után csak szemet szúr", hogy amikor jól és rosszul teljesítőkre osztják az Európai Unió országait, akkor a magyarok rendre abban a csoportban szerepelnek, amely jó minősítést kap. "Egy idő után ki kell mondani, hogy bár nem tetszett nekünk, amit Magyarország csinál, mert megadóztatta a bankjainkat meg a nemzetközi cégeinket, meg másképp gondolkodik, mint mi, erősebbek a nemzeti érzelmek Magyarországon, mint az unió számos államában, és lehet, hogy ez nekünk nem tetszik (...), de ez mégis a magyarok élete meg a magyarok sorsa, ők döntenek róla" - fejtette ki. Orbán Viktor megítélése szerint Magyarország a saját igazáért folytatott küzdelmen túl van, sokkal kifinomultabb, szakmaibb típusú munka következik a következő néhány évben. Ha ezt a költségvetést, "így, ahogy van", a parlament elfogadja, és "utána végre tudjuk hajtani, és nem történik változás a politikai felállásban", akkor "fantasztikus évek előtt áll Magyarország" - mondta.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.