Közélet

Navracsicssal egyeztetnek a devizahitelesek

Navracsicssal egyeztetnek a devizahitelesek

2013. november 19., kedd
Navracsicssal egyeztetnek a devizahitelesek

A devizahitelekről rendeznek ma kerekasztal-megbeszélést Budapesten, az egyórásra tervezett eszmecsere után Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter tart sajtótájékoztatót.

A Népszabadság múlt szerdán arról írt, hogy a konzultációt

Navracsics Tibor

kezdeményezte a devizahiteles probléma jogi megoldása érdekében. A lap információja szerint az egyeztetésre

Darák Péter,

a Kúria elnöke,

Polt Péter

legfőbb ügyész,

Handó Tünde

, az Országos Bírósági Hivatal elnöke,

Bánáti János

, a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke, valamint

Székely László

alapjogi biztos kapott meghívást. A lap emlékeztetett arra,

Orbán Viktor

miniszterelnök és a kormány elvárása, hogy a Kúria hozzon jogegységi döntést a devizahiteles szerződéseket érintő ügyekben. Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) hétfőn közleményben tudatta az MTI-vel, hogy több jogszabály-módosítási javaslatot tett a devizahitel-szerződéseket érintő peres ügyekkel összefüggésben. Tájékoztatásuk szerint a devizahitel-szerződésekből eredő perek száma folyamatosan emelkedik. A helyzet kezelésére Handó Tünde, az OBH elnöke a bírósági illetékességet érintő jogszabály-módosítási javaslatot tett. A tervezett módosítás szerint "a fogyasztói szerződés részévé váló tisztességtelen szerződési feltétel érvénytelensége tárgyában" indított perekben a felperes lakóhelye alapozná meg a bíróság illetékességét. Így a devizahitel-szerződésből eredő perek arányosan oszlanának meg a bíróságok között. Közölték azt is, az OBH - a Kúriával egyeztetve - jogszabály-módosítási javaslatot terjesztett elő a felülvizsgálati eljárás szabályainak módosítására, úgy, hogy valamennyi, értékhatár alatti vagyonjogi ügyben lehetőség legyen a Kúria eljárására, ha közérdeket szolgál a kis pertárgyértékű ügy. Ezzel a javaslattal kapcsolatban jelezték: kiemelten fontosnak tartják a joggyakorlat egységesítését a devizahiteles perek esetében. Ehhez pedig szükséges, hogy a Kúriához eljuthassanak azok az ítéletek, amelyek alapján jogegységi eljárás folytatható le. Az OBH továbbá javasolta azt is, hogy a feleknek a keresetlevél benyújtását követően a bíró által előírt kötelező, előre meghatározott formula szerinti egyeztetést kelljen lefolytatniuk. Közölték, az OBH ezen felül adatszolgáltatásra hívta fel a bíróságokat, mert ugyan a devizahiteles ügyekben született jogerős döntések elemzése a Kúria Polgári Kollégiumának a feladata, a hivatal a beszerzett adatok továbbításával is igyekszik ezt segíteni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.