Közélet

Nagyot dobbant az ÁGOTA szíve + FOTÓK

Nagyot dobbant az ÁGOTA szíve + FOTÓK

2013. november 9., szombat
Nagyot dobbant az ÁGOTA szíve + FOTÓK
agota_csaladi_nap71_gs

„Gyerek és gyerek között nincs különbség” – hangsúlyozta az ÁGOTA családi és közösségi napján Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége. A résztvevők egy óriási szívet is formáltak, mely egy üzenet a társadalomnak: minden gyermeknek családban a helye!

„Azok vagyunk, akiért és amiért kiállunk” – ismertette az ÁGOTA Alapítvány egyik jelmondatát

Kothencz János

az Emberi Erőforrás Minisztériuma (EMMI) és az Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet (NCSSZI) támogatásával létrejött Integrációs ÁGOTA Családi és Közösségi Nap megnyitóján. A József Attila Általános Iskolába ezúttal is több ezer embert vártak az integrációs programra, melynek legfőbb célja, hogy a családból kiemelt gyermekek és fiatalok befogadó családokra és elfogadóbb társadalmi közösségre találjanak. „Gyerek és gyerek között nincs különbség” – szögezte le a rendezvényen résztvevő

Herczegh Anita

, aki az elmúlt években megjelent szemléletváltást hangsúlyozta. A köztársasági elnök felesége szerint mindig a gyermekek érdekeit kell szem előtt tartani, és hiba különbséget tenni a családból kiemelt gyermekek és a többi között. „Ha belátjuk, hogy nincs különbség a gyerekek között, akkor pontosan tudni fogjuk, hogy milyen rendezvényre van szükségük, vagy épp milyen fejlesztő programokra ahhoz, hogy boldog, sikeres felnőttekké válhassanak” – jelentette ki. Herczegh Anita az ÁGOTÁ-s rendezvénnyel kapcsolatban a SZEGEDma.hu-nak elmondta, az ilyen közös programok segítik egymás jobb megismerését, tanulhatnak egymástól a résztvevők, illetve láthatják azt is, hogy nincsenek egyedül problémáikkal, van kihez fordulniuk.

Hiánypótló feladatot vállalt magára az ÁGOTA

A családi napon az ugrálóvár mellett ismét nagy sikere volt a csokievő versenynek, de a süti-sarok és palacsinta is igen népszerű volt. A szervezők kézműves foglalkozásokkal és játékokkal is készültek, így minden korosztály megtalálta a számára megfelelő programot. A hagyományokhoz híven ügyességi és sportvetélkedőket is rendeztek, melyeknél közös csapatokat alkottak a családok és az ÁGOTÁ-s gyermekek.

„Az ÁGOTA Alapítvány egy olyan hiánypótló feladatot lát el, amelyet az állam nem volt korábban képes egyedül, önállóan megoldani. Most sem lenne képes erre, csak ilyen összefogással és ilyen együttműködéssel” – jelentette ki Michl-Palotai Krisztina. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) programvezetője hangsúlyozta, a szociális ellátó rendszer és a szervezetek összefogása azonban mit sem ér a nevelőszülők áldozatos munkája nélkül. Az ellátórendszer javításához pedig az önkéntesek segítségnyújtására is szükség van. Az EMMI munkatársa a gyermekek családban történő nevelkedéséről is szólt, s köszönetet mondott mindazoknak, akik részt vesznek ebben a nagyon nehéz, de egyben szép feladatban.

Több mint ezer gyermek került családba az elmúlt öt hónapban

A rendezvény lényege az egymásra találás, nevezetesen, hogy a rendezvényre ellátogató családok megtapasztalhassák, hogy a családból kiemelt fiatalok és épp ugyanolyanok, mint az összes gyermek. „Fontos tudni, hogy az ÁGOTA törekvései mit sem érnének, ha nem lennének olyan partnereink, mint a tizenkilenc megyében működő területi gyermekvédelmi szakszolgálat és annak munkatársai” – szögezte le Kothencz János. Az ÁGOTA alapítója a katolikus egyház szerepét is méltatta, hiszen az alapítvány önkéntesei komoly lelki értékalapokat kapnak ahhoz, hogy munkájukat még elhivatottabban végezhessék. A közelmúlt eredményeivel kapcsolatban Kothencz elmondta, az elmúlt közel fél évben zajlott integrációs program- és konferenciasorozat eredményeként több mint ezer gyermek kerülhetett családba. „A mai napnak is köszönhetően azt gondolom, hogy a jövő héten a TEGYESZ-nél 50-60 nevelőszülő meg fog jelenni és érdeklődni fog, hogy vállalhat-e gyermeket” – tette hozzá. Saját feladatának azt nevezte, hogy az emberek tekintetét az ÁGOTÁ-s gyermekek szükségleteire irányítsa rá. „Innentől kezdve a minden emberben meglévő jóság működőképes, és befogadják a gyermekeinket. A Szeged-Csanádi Egyházmegye gondozásában ma már közel 3000 családból kiemelt van, akiket közvetlenül a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató gondoz és nevel” – mondta el Kothencz János.

Több ezer ember szíve dobbant közösen

Busa Ferencékhez 2000-ben érkezett az első gyermek, akit még ketten követtek. Nekik nem lehetett gyermekük, ezért döntöttek a nevelőszülői hivatás mellett. Megtudtuk, legnagyobb fiuk 16 éves, a középső 13, míg a legkisebb 12 esztendős. „A lakókörnyezetünk elfogadja a gyerekeket, de iskolában és egyéb helyeken sajnos azért éreztetik velünk, hogy ők állami gondoskodásból jöttek” – fogalmazott. Felesége, Busáné Lukács Éva a SZEGEDma.hu elmondta, a legnagyobbik gyerkőcük korábban is élt nevelőszülőnél, míg a két kisebbeket két hónapos koruktól ismeri. „Jártam hozzájuk a csecsemőotthonba, etettem őket, pelenkáztam és fürdettem, majd négy hónapos korukban vihettük őket haza. Ők tulajdonképp nekünk születtek” – mondta. Az úgynevezett lila iskola a résztvevők egy óriási szívet formáltak, mellyel azt üzenték, hogy fontos a szívünkbe fogadni a családjuktól megfosztott gyermekeket és fiatalokat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.