Kultúra

Nagy vörösök, bikavérek és házasítások a Bárányban + FOTÓK

Nagy vörösök, bikavérek és házasítások a Bárányban + FOTÓK

2013. november 27., szerda
Nagy vörösök, bikavérek és házasítások a Bárányban + FOTÓK
borest09_gs

A szegedi borbarátok poharába először chardonnay, majd Kaló Imre üdvözlete, vörös házasítás és bikavér is került a Bárány Kisvendéglőben, ahol másodízben invitálták borvacsorára a nemes nedű kedvelőit.

A Bárány Kisvendéglő célul tűzte ki, hogy a mindennapokban jól használható, sznobizmustól és túlzásoktól mentes, józan borismeretet közvetít. Míg

első borvacsorájukon

a Fáncsi Hegyi Pincészet borait kóstolhatták végig a borbarátok, ezúttal nagy vörösöket, bikavéreket, házasításokat ízlelhettek meg az érdeklődők, melléjük természetesen kiváló étkeket is.

Telek János

, a Borbarátok Szegedi Társaságának alapítója és korábbi elnöke kalauzolta az est résztvevőit, akik először a szekszárdi Hetényi Pincészet 2012-es chardonnay-ját kóstolhatták meg, ízletes mangalica tepertő és tápai kenyér kíséretében. A 35 hektáron szőlőt termesztő pincészet kimért bora után

Kaló Imre

üdvözleteként egy hordóban érlelt fehér házasítás került a poharakba, melynek sötét színe utalt arra, hogy oxidálódott a nedű a hordó dongáin keresztül. A fogadó bor és Kaló Imre üdvözlete után orjalevest szolgáltak fel, és ezzel el is érkeztünk a vörösökhöz, illetve a főételhez. A komoly borok mellé ugyanis nehéz étkek is dukáltak, a sült kolbász mellett háromféle hurka, a megszokott rizses mellett májas és véres is sorakozott a tálakon, mellette héjában sült krumpli és párolt káposzta.

borest13_gs

A boros kalandozás először a Hetényi Pincészetig vezetett, egy 2012-es vörös házasítást kóstolhattak meg a vendégek, majd az Eszterbauer borászat Tüke névre keresztelt bikavére következett. Megtudtuk, a borász célja az volt, hogy válogatott, csúcsminőségnek szánt tételekből háziasított, elegáns bort készítsen sima felszínű tanninokal, szép savakkal. Elhangzott, a tüke tősgyökerest jelent, Pécs könyékén használt szavunk. A szekszárdi bikavért Takler Trió követte, a pincészet egyik legismertebb borából a 2009-es évjáratot töltötték a poharakba. A nedűről megtudtuk, a trió elnevezés arra is utal, hogy három Takler, apa és két fia készítette, méghozzá három fajtából: kékfrankos, cabernet savignon és merlot házasságából született. A szekszárdi borvidéknél maradva

Mészáros Pál

két borát szolgálták fel, a környék legjobb kötött, agyagos és mészköves dűlőjéről elnevezett Hidaspetrét, amit kézzel szüretelnek több mint 30 éves tőkékről. A cabernet franc válogatást Mészárosék 2001-es bikavére követte. A Bárány Kisvendéglőben a boros kalandozás Heves megyébe, Ostorosra vezetett végül, az Orsolya pincészetig, egy kiváló, 60% merlot, 30% cabernet franc és 10% syrah házasításából született, 2007-es évjáratú Százrejtekűig. A borvacsora lezárásához nem hiányozhatott a desszert sem, szilvalekváros hájas tésztát szolgáltak fel. A szegedi borbarátok körében népszerű bórkóstolóval egybekötött vacsorának lesz folytatása, érdemes figyelni a Bárány Kisvendéglő borbarangolásra csábító felhívásait.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.