Közélet

Mesterházy Attila szerint a jövő évi választás népszavazás lesz Orbán Viktorról

Mesterházy Attila szerint a jövő évi választás népszavazás lesz Orbán Viktorról

2013. november 24., vasárnap
Mesterházy Attila szerint a jövő évi választás népszavazás lesz Orbán Viktorról

A rendszerváltozáskori szavazáshoz mérhető nemzeti sorskérdésnek nevezte a 2014-es választást Mesterházy Attila az ATV Szabad szemmel című műsorában vasárnap este. "Úgy is mondhatnám, hogy népszavazás lesz Orbán Viktorról" - fogalmazott az MSZP elnök-frakcióvezetője.

Az MSZP-n belül nincsenek olyan hangok, amelyek szerint nem lehet megnyerni a 2014-es választásokat, "ezt a táblát" sokan kívülről próbálják "a nyakukba akasztani" - felelte az ellenzéki politikus a műsorvezető kérdésére. Ilyen három év után nincsen olyan épelméjű politikus a Magyar Szocialista Párton vagy az Együtt-PM választási szövetségen belül, aki ne győzni akarna. Ha még négy évig ez a kormány marad, akkor olyan visszavonhatatlan károkat fognak okozni az ország számára, amelyeket nem lehet megjavítani - tette hozzá.

Mesterházy Attila

közölte: a demokratikus ellenzéki oldalon annyiféle párt és kezdeményezés van, annyiféle társadalmi támogatottsággal, hogy emiatt effektíve nem valósítható meg a teljes ellenzéki összefogás. Megismételte, jó lenne, ha a szavazólapokon csak három, egy fideszes, egy jobbikos illetve egy, a demokratikus összefogás által állított jelölt indulna. Miután viszont ötszáz aláírás összegyűjtésével bárki elindulhat, ennél jóval több jelölt lesz, ami miatt a kormányváltást akaró szavazók között is lesz lemorzsolódás, hiszen nem csak az összefogás jelöltjeit, hanem másokat is választhatnak - jegyezte meg. Ha mindenki egyetért abban, hogy

Orbán Viktor

leváltása a legfontosabb, akkor a Demokratikus Koalíciónak (DK) miért kellene olyan budapesti körzetekben elindítani az ismert politikusait, amelyekben egyébként az MSZP-nek jó esélye lenne a győzelemre - válaszolt kérdéssel egy felvetésre. Hozzátette: véleménye szerint kevés esély van arra, hogy a DK képviselőjelöltjei egyéni körzetekben megverjék az MSZP és az Együtt-PM által támogatott politikusokat. A pártelnök megjegyezte, ebben az esetben viszont fennáll annak a veszélye, hogy jelöltjeik kiütik egymást, miközben a "Fidesz röhöghet rajtunk", de ettől "nem kerül be a DK a parlamentbe, ettől nem kerül be az LMP a parlamentbe". Mesterházy Attila azt mondta, ha valaki csak arra hajt, hogy átlépje az ötszázalékos küszöböt és bejusson a parlamentbe, annak mindegy, hogy más pártok mögött álló szavazókat von el, vagy az aktív bizonytalanokat szólítja meg. A politikus azt kérte, hogy a demokratikus ellenzéki pártok ne egymás választóinak "elcsaklizására hajtsanak", hanem próbáljanak kinyúlni a bizonytalan szavazók irányába, és onnan bevonni azokat, akikre szükségük van.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.