Közélet

Megszületett Enikő, a vikunyalány a vadasparkban

Megszületett Enikő, a vikunyalány a vadasparkban

2013. november 21., csütörtök
Megszületett Enikő, a vikunyalány a vadasparkban
20131121_vikunya_00

A dél-amerikai tevefélék közül a vikunya számít a legveszélyeztetettebbnek, nem véletlenül, hogy nemzetközi fajmegmentési program koordinálja a szaporításukat az állatkertekben. Ezért is nagy öröm, hogy egy életrevaló csikó született a Vadasparkban a múlt hét végén.

A vikunyakifutó új lakójának érkezését a vadaspark egy aznap éppen dolgozó munkatársnőjének családja, pontosabban kisfia vette észre séta közben, ezzel elnyerve a névadás jogát. Miután kiderült, hogy nőstény a kicsi, az Enikő nevet kapta ifjú keresztszülőjétől. "Mindenképpen nagy szakmai sikernek számít a faj szaporítása, hiszen az is kihívás volt, hogy – a program segítségével - szaporodó csapat álljon össze a vadasparkban, amelyben a hím és a nőstény elfogadja egymást. Ezen fontos feltétel végül két éve teljesült is, így már csak azt figyeltük, mikor fog megszületni az első csikójuk. A vikunya a tevefélék közül a legérzékenyebb fajnak számít, ezért némi aggodalommal vártuk, hogy amikor ez bekövetkezett, túl legyünk az első kritikus héten, de végül megnyugodhattunk, a kicsi egészséges és anyja is gondosan neveli" - közölte

Veprik Róbert

igazgató. A vikunya egyszer már került a kipusztulás szélére, hiszen rendkívül értékes szőréért (amely a legjobb minőségű és a legdrágább) sokáig kíméletlenül irtották. Pedig hajdan az indiánok egy olyan módszert alkalmaztak a vikunya értékes gyapjának nyírására, amely nem járt az állatok elpusztulásával, azonban az európai hódítók a legegyszerűbb módot választották: leölték őket. A természetvédelem egyik sikertörténetének számít az, ahogy végül megmentették a fajt: a szigorú védelem mellett újra az indiánokra bízták az állatok nyírását, a hasznot náluk hagyva. Ennek következtében elkezdett növekedni a vadon élő vikunyák száma, úgy, hogy ma már nem kell attól tartani, hogy eltűnnek a Föld színéről. Enikő, a kis vikunya csütörtökön túlesett első állatorvosi vizsgálatán, ekkor állapították meg a nemét, és egyedi jelölést is kapott. Miután nem elzárt helyen tartják, a látogatók is megnézhetik, hogy cseperedik az állatkert jelenlegi legifjabb lakója.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.