Kultúra

Megnyílt a Gárdonyi-kiállítás a Móra Ferenc Múzeumban + FOTÓK

Megnyílt a Gárdonyi-kiállítás a Móra Ferenc Múzeumban + FOTÓK

2013. november 21., csütörtök
Megnyílt a Gárdonyi-kiállítás a Móra Ferenc Múzeumban + FOTÓK
SZS20131121_gardonyi_kiallitas_megnyito_008

Gárdonyi – A láthatatlan ember arcai címmel nyílt kiállítás csütörtökön a szegedi Móra Ferenc Múzeumban, az egri Dobó István Vármúzeum és a Petőfi Irodalmi Múzeum közös vándortárlata érkezett meg ezzel a Tisza-parti városba.

A megnyitó ünnepségen részt vett többek között

Fogas Ottó

, a Móra Ferenc Múzeum múzeumigazgatója, Szécsényi Orsolya, a Dobó István Vármúzeum múzeumigazgató-helyettese, illetve

Keller Péter

, az író dédunokája is. A rendezvény kezdetén

Hegedűs Edina

felolvasta

Gárdonyi Géza

Búcsú Szegedtől című művét, amely 1891. július 30-án jelent meg a Szegedi Napló hasábjain. Az elhangzott sorokhoz kapcsolódóan Fogas Ottó kifejtette, az író élete során három évet töltött Szegeden újságíróként, s ez idő alatt számos különleges eset szereplőjévé vált, így például párbajozott is több alkalommal. Bár később Arad érintésével Egerbe költözött, a Tisza-parti város megőrizte emlékét, így külön örömükre szolgált, hogy ezt a tárlatot el tudták hozni a múzeumba a Gárdonyi emlékév zárásaként.

Szécsényi Orsolya

az említett rendezvénysorozat kapcsán kitért rá, még 2012. október 17-én indították útjára az író születésének 150 évfordulója alkalmából, amikor ez a kiállítás a Dobó István Vármúzeumban megnyílt a nagyközönség előtt. Mint elmondta, mindezzel céljuk volt Gárdonyi Géza életművének, illetve általában az olvasásnak a népszerűsítése, ezért reméli, a tárlat látogatói a múzeumból hazatérve mind leemelnek majd a polcról legalább egy Gárdonyi-novellát az átélt élmények felelevenítéseként. Mint elmondta, az író egyik legjelentősebb művét, az Egri Csillagok regényt már lefordíttatták török nyelvre, és december 10-én bemutatják olaszul is. Mint megfogalmazta: „Gárdonyi sokat tett Egerért, de Eger is sokat tesz Gárdonyiért.” Felszólalása végén Fogas Ottónak, illetve a Móra Ferenc Múzeumnak nyújtott át ajándékot két bekötött Gárdonyi-levél formájában. Keller Péter viccesen azzal kezdte beszédét, ő annak idején Szegeden töltötte katonai szolgálatát, így megfogadta, nem tér vissza többé a városba. Az örömteli esemény azonban őt is jobb belátásra bírta, és köszönete mellett kérést is intézett azon városokhoz, amelyekben dédapja élt: folytatódjon az emlékév kapcsán megkezdett hagyományápolás. A kiállítás címéből kiindulva feltette a kérdést, megismerhető-e az ember? Úgy véli, a kérdésre való válasz közelebb viheti az embert a művészet belső világához, s ebben segítséget nyújt a megnyílt tárlat. A megnyitót követően

Sz. Király Júlia

, a Dobó István Vármúzeum művészettörténésze tartott vezetést az érdeklődőknek, majd a rendezvényt közös kóstolás zárta – Gárdonyi bor és a Boldizsár Cukrászda által külön az emlékévre készített Gárdonyi-tallér került terítékre. A kiállítás 2014. március 16-ig látogatható a Móra Ferenc Múzeumban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.