Közélet

Magyarország tovább küzd a génmódosított növények ellen

Magyarország tovább küzd a génmódosított növények ellen

2013. november 6., szerda
Magyarország tovább küzd a génmódosított növények ellen

A kormány mindent megtesz annak megakadályozása érdekében, hogy újabb GMO-t engedélyezzen az Európai Unió - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) szerdán.

A szaktárca közleményében felidézi, hogy szerdán az európai biztosok kollégiumának ülésén megtárgyalták a Pioneer 1507 nevű, genetikailag módosított (GM) kukorica termesztésének engedélyezésére vonatkozó javaslatot. A Pioneer Hi-Bred GM kukoricát két új tulajdonsággal ruházták fel: egyrészt minden egyes sejtje Cry1F méreganyagot termel, amelynek feladata, hogy védelmet nyújtson a növény számára bizonyos kártevőkkel szemben, valamint a kukorica ellenálljon a glüfozinát tartalmú gyomirtóknak. A termesztésre vonatkozó engedélykérelmet 2001-ben adta be a cég. Erről 2009-ben szavaztak először a tagállamok. Akkor nem tudtak döntésre jutni, nem alakult ki többségi vélemény. Az eljárás szerint ilyen esetben az Európai Bizottságnak a miniszterek tanácsa elé kell terjesztenie a kérdést szavazásra, melyet a bizottság nem tett meg. A kérelmező cég, a Pioneer ezért beperelte az Európai Bizottságot annak okán, hogy cselekvés hiányában eljárási alapon megsértette az uniós jogot. Idén szeptemberben megszületett az elsőfokú bírósági ítélet, melyben a Pioneernak adtak igazat. A bírósági ítélet kapcsán tartott szerdai ülésen a biztosok végül azt a döntést hozták, hogy a környezetvédelmi miniszterek tanácsának decemberi ülésén szavazásra bocsátják az adott kukorica termesztéséről szóló engedélyezési javaslatot. Az engedélykérelemmel kapcsolatos korábbi tárgyalások során Magyarország, más tagállamokkal együtt minden lehetséges fórumon kifejtette aggályait, 2009-ben pedig az adott GM kukorica engedélyezése ellen szavazott. A kormány az eddigiekhez hasonlóan továbbra is következetesen folytatja a küzdelmet, és az azonos állásponton álló tagállamokkal és a civil szervezetekkel szoros együttműködésben erőteljes lobbi tevékenységbe kezd annak érdekében, hogy decemberben a lehető legtöbb miniszter utasítsa el e GM kukorica termesztésének az engedélyezését. "Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a 2012 óta hatályos új alaptörvényünk által is megfogalmazott célkitűzést, azaz hazánk mezőgazdaságának GMO-mentességét megőrizzük" - hangsúlyozza közleményében a szaktárca.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.