Írjon nekünk

Közélet

Középpontban a helyi értékek – háztáji piac a Szent István téren + FOTÓK

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

szent_istvan_piac20_gsPéntekenként helyi termelők és kézművesek portékái közül válogathatunk a Szent István téren, ahol nemcsak sajtok, füstölt húsáru és savanyúság, hanem például kézműves termékek is várják a vásárlókat.

„A meglévő vásárlói igényeket szeretnénk kielégíteni ezzel a kezdeményezéssel, így immár kézműves termékkel is a lakosság rendelkezésére állnak a termelők és kereskedők a piacon. Bízom benne, hogy sikeres lesz a kezdeményezés, és pozitívan befolyásolja a piac jövőjét” – fogalmazott Erdei Péter a megnyitón. A Szegedi Vásár és Piac Kft. ügyvezetője elmondta, a környékbeli termelők mellett kézműveseket is várnak, például egy szegedi szappankészítő is kínálja portékáit.

„Az a célunk, hogy a vásárlókat egészséges magyar árukkal lássuk el, melynek útja nyomon követhető a termelőtől egészen az asztalig” – szögezte le Kispál Ferenc. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Csongrád megyei elnöke emlékeztetett, egy program keretében februárban tanyasi termékek piaca nyílt a Mars téren, mely nagy népszerűségnek örvend, hiszen egyre keresettebbek a helyi termékek. „Érdemes tudni, hogy Csongrád megyében 9000 kertész van s rengeteg problémával küzdenek. A környéken működő TÉSZ-ek megszűntek, s a termelők nem tudtak mit kezdeni a terményeikkel. Fontos lépésnek tartom az ilyen háztáji piacnyitásokat, s remélem ide tudjuk csalogatni a kuncsaftokat, és minél többen megismerik azokat a helyi ízeket, melyeket a környékbeli termelők állítanak elő” – nyilatkozta portálunknak.

szent_istvan_piac17_gs

A körzet Fidesz-KDNP-s képviselője a háztáji piac megnyitóján emlékeztetett, 2010-es választási programjában is szerepelt, hogy újra élettel töltsék meg a Szent István teret. „Ez nehezebbnek bizonyult, mint korábban gondoltuk, mert a korábbi élő piactér átkerült a Mars térre, így mind az árusok, mind a vásárlók elszoktak innen” – fogalmazott. Haág Zalán hozzátette, fejlesztések történtek, például ponyva került az asztalok fölé, ami védi az árusokat és a portékákat egyaránt. Ezen felül több rendezvénynek adott otthont a tér, ezzel is a népszerűségét szerették volna növelni.

Juhász Csaba burgonyát kínált a Szent István téren, s mint elmondta, reméli, vissza tudják csábítani a belvárosi terecskére a vevőket. A Mars téren is szokott árulni, s tapasztalatai szerint, egyre többen kérdezik meg, hogy hol termelte a krumplit, vagyis egyre tudatosabbak a lakosok. Hangsúlyozta, vegyszert alig használ, hiszen ő is ezt a terméket fogyasztja, így bátran meri ajánlani mindenkinek. A hódmezővásárhelyi Halász Imre különleges sajtokat árult, de savanyúságot is láttunk. Fehér Klára kézzel készített, kecsketejes szappanokat árult, s mint megtudtuk, kizárólag természetes alapanyagokat használ fel, még az illatosításukhoz is.

Mint ismeretes, a víztorony és környezete 2006-ban újult meg, előtte hosszú évtizedekig a belváros egyik igazi agorája volt, ennek szellemiségét idéznék fel ismét a piaccal. Ezentúl péntekenként délután két óráig várják a vásárlókat, tavasztól pedig további programokat is szerveznek, hogy felpezsdítsék a Szent István tér életét.

Közélet

Körkapcsolás. Egyetlen magyar sincs egyedül!

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Ezrek énekeltek külön, de mégis együtt szombaton.

Tovább olvasom

Közélet

A kormány telefonon is tájékoztat a kijárási korlátozásról

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Tovább olvasom

Közélet

A népesség közel egyötöde különösen veszélyeztetett

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

A koronavírus-járvány szempontjából különösen veszélyeztetettek az idősebb, 65 éves vagy annál idősebb korosztályba tartozók, akik a lakosság 19,3 százalékát képviselik Magyarországon.

Tovább olvasom

Aktuál