Közélet

Készül a halgazdálkodást szabályozó miniszteri rendelet

Készül a halgazdálkodást szabályozó miniszteri rendelet

2013. november 3., vasárnap
Készül a halgazdálkodást szabályozó miniszteri rendelet

Hamarosan elkészül a halgazdálkodást szabályozó miniszteri rendelet - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) az MTI-vel.

A szaktárca tájékoztatása szerint a júniusban széles társadalmi és szakmai egyetértés mellett elfogadott új halgazdálkodási törvény végrehajtását több rendelet is szabályozza. Ám az általános szakmai végrehajtást szabályozó miniszteri rendelet megalkotása - a több fordulós egyeztetést követően - november közepéig lezárul. A törvény egyértelműen megszabta a részletszabályozás új irányait. A jogszabály ugyanis kimondja, hogy a természetes vizek halállományát védeni és növelni kell, ennek a legfontosabb eszköze a halak természetes szaporodásának elősegítése. Ennek egyik fontos eleme az ívási időszakban sérülékenyebb, ívásra érett halak védelme. A rendelet tervezete minden olyan fajra fogási tilalmi időszakot ír elő a horgászok és a halászok számára, amelyek állománya intenzíven hasznosított, vagy fontos szerepük van egy növekvő, természetes halállomány kialakításában. Így például a keszegfélék szaporodásának elősegítése nemcsak azért fontos, hogy legyen mire a jövőben eredményesebben horgászni, halászni a horgászoknak és a halászoknak, hanem azért is, mert e fajok különböző korosztályai biztosíthatják több ragadozófaj táplálékbázisát, ami nélkül azok mennyiségi növelése elképzelhetetlen. Az elmúlt évtizedek környezeti és időjárási változásai miatt a halak ívási ideje sok faj esetében változott, jelentősek az országon belüli eltérések is. A tilalmi időszakok javasolt új rendszerét a szakemberek már erre tekintettel állították össze - tartalmazza a közlemény. A természetes szaporulat növeléséhez elengedhetetlen az is, hogy minél több olyan egyedet tartsanak meg az adott élőhelyen, amely sikeresen szaporodva sok utódot hoz létre. Ezt a célt szolgálják a kifogható halak méretére vonatkozó korlátozások. A korábbi hazai szabályozásban ennek alapelve az volt, hogy minden halnak meg kell adni a lehetőséget, hogy életében legalább egyszer szaporodjon. Ezért a legkisebb kifogható méretet a halak ivarérési méretéhez kötötte a jogi szabályozás. A kutatási eredmények szerint azonban sok faj esetében az ilyen méretű halak még képtelenek a sikeres szaporodásra, ezért a tervezetben több esetben növelték a legkisebb kifogható méretet - olvasható a tájékoztatásban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.