Sport

Kajak-kenu: Ausztráliában edz az év ifjúsági kajakosa, a szegedi Birkás Balázs

Kajak-kenu: Ausztráliában edz az év ifjúsági kajakosa, a szegedi Birkás Balázs

2013. november 26., kedd
Kajak-kenu: Ausztráliában edz az év ifjúsági kajakosa, a szegedi Birkás Balázs
birkasbalazs_mj043

Az év ifjúsági kajakosának megválasztott Birkás Balázs rövidesen vízre száll. A 17 éves klasszis az utanpotlassport.hu honlapnak nyilatkozva elárulta, hogy december elején Ausztráliába utazik és csak január végén tér haza a déli kontinensről. Az EDF DÉMÁSZ Szegedi VE versenyzője annyira maximalista, hogy hiába lett világbajnok K-1 200 méteren, mégis sokat gondol arra, hogy mit rontott el a megnyert döntőben.

9 ezredmásodperc a mindennapokban szinte fel sem fogható idő. A sportban azonban mérhető: ennyivel nyert K-1 200 méteren

Birkás Balázs

az ifjúsági világbajnokságon, augusztus elején Wellandban - ráadásul

Nádas Bencével

ugyanezen a távon párosban ezüstérmet is szerzett. "Egyértelműen a sprinttávra készültem egész évben, és már az ifjúsági Európa-bajnokságon is nyerni akartam, ám ott rosszak voltak a körülmények, nagyon hullámzott a víz, ráadásul én sem úgy fejlődtem előtte, ahogyan akartam, sem technikailag, sem erőnlétben" –

idézi fel az előzményeket

az EDF DÉMÁSZ Szegedi VE 17 éves tehetsége, aki Poznanban végül bronzérmet szerzett. Tavaly ősztől új edzővel,

Csamangó Attilával

készült, ám az Eb után, a javulás érdekében kikérte nevelőedzője,

Almási Gergely

tanácsait is. A nyári kőkemény felkészülésnek köszönhetően a Poznanban látott egyhajónyi hátrány, néhány centis előnnyé változott a wellandi vb-re, Birkás Balázs azonban van annyira maximalista, hogy a döntő futamot sem látta tökéletesnek. "A rajtot nagyon elrontottam, így aztán keményen kellett hajtanom, hogy végül jobb berúgással előbb érjek célba. Alma nevelte belém, hogy mindig keressük a hibát, mert csak akkor lehet javulni. Egyébként azért volt olyan futam idén, ami tetszett: a felnőtt válogató előtti pénteken háromszor edzettem, aztán az edzőm megkérdezte, nem indulok-e el másnap kétszázon, gyakorlásként. Végül hetedik lettem, és csak egy másodpercet kaptam a nagyoktól, ami 17 évesen egészen jó eredménynek számít" – mondja Birkás Balázs. Amilyen határozott, pontosan tudja, hogyan léphet még előbbre. A rajt javításához sok-sok kondicionáló edzés szükséges, mert még gyenge hozzá, viszont úgy érzi, technikailag jól áll, így a verejtékes munkának már jövőre meglehet az eredménye. A téli alapozása rendhagyó lesz, mert december elején Ausztráliába utazik edzőtáborba, egészen január végéig ott készül, vízen. "Sokan talán furcsán néznek rám, hogy már lapátolni fogok, féltve, hogy idő előtt elunom az evezést. De szerintem, ha okosan, jól felépítve csinálom, akkor igenis hasznos lesz. Adelaide-ben a klub felnőtt-válogatott tagjaival készülök majd, amiből sokat tanulhatok. Jövőre utolsó éves ifjúságiként még teljes erőbedobással a korosztályomban akarok versenyezni, nem hiszem, hogy a felnőtt mezőnybe bele kellene kóstolnom" – tette hozzá az év ifjúsági férfi kajakosa. Forrás:

MKKSZ.hu

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.