Közélet

Jelentős többség támogatja az előzetes letartóztatás szigorítását

Jelentős többség támogatja az előzetes letartóztatás szigorítását

2013. november 14., csütörtök
Jelentős többség támogatja az előzetes letartóztatás szigorítását
csillagborton_gs

A lakosság többsége egyértelműen támogatja a büntetőeljárási törvény azon módosítását, amely alapján kiemelkedő súlyú bűncselekmény esetén korlátlan ideig előzetes letartóztatásban lehet tartani a vádlottat - derült ki a Századvég legfrissebb közvélemény-kutatásának eredményeiből.

Az ötszáz, véletlenszerűen kiválasztott felnőtt telefonos megkérdezése alapján készített kutatás eredménye szerint a többség azzal is egyetért, hogy a szigorítás a már eljárás alatt lévő vádlottakra is vonatkozik. Az Országgyűlés néhány napja törölte el - a büntetőeljárási törvény módosításával - az előzetes letartóztatás időtartamának felső határát a kiemelkedő súlyú, legalább 15 évig terjedő vagy életfogytig tartó szabadságvesztéssel járó bűncselekményeknél. A Századvég legfrissebb kutatása szerint a megkérdezettek 81 százaléka hallott a büntetőeljárási törvény hétfői szigorításáról, és az is kiderült, hogy a lakosság 88 százaléka támogatja az előzetes letartóztatás felső korlátjának eltörlését, 83 százalék pedig azt, hogy a szigorítás a már eljárás alatt lévő vádlottakra is vonatkozzon. A kutatóintézet szerint a szigorítások kimagasló támogatottsága vélhetőleg összefügg az ároktői banda ügyével és más, korábbi esetek keltette társadalmi közfelháborodással.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.