Közélet

Hódmezővásárhely önkormányzata nem korlátozza a hajléktalanokat

Hódmezővásárhely önkormányzata nem korlátozza a hajléktalanokat

2013. november 19., kedd
Hódmezővásárhely önkormányzata nem korlátozza a hajléktalanokat

Hódmezővásárhely közgyűlése egyhangúlag elutasította a hajléktalanok életének korlátozását, nem vezet be "büntetési" zónákat a hajléktalanokkal szemben - tájékoztatta a dél-alföldi település sajtóreferense kedden az MTI-t.

Göbl Vilmos

elmondta: a város álláspontja szerint a fedél nélkül élőket nem büntetéssel, hanem hatékony, az igényeikhez, életvitelükhöz alkalmazható és alkalmazkodó szociális rendszerrel lehet az utcákról visszavinni a "társadalom többségének rendjébe". Hódmezővásárhelyen a hajléktalanok ellátásáért felelős intézménynél az utóbbi években több szakmai és infrastrukturális fejlesztést végeztek. A Badalik Bertalan Szociális Szolgáltató hajléktalanszállója korszerűsítésének, az ott dolgozó szakemberek elhivatottságának köszönhetően az elmúlt öt évben nem történt kihűléses haláleset, a téli hónapokban ugyanis szinte senki nem marad fedél nélkül a városban - mondta a sajtóreferens. Az intézmény már felkészült a téli szezonra: időszakos helybővítéssel 65-67 hajléktalanról gondoskodnak, pályázati forrásból - a rendőrséggel együttműködve - hetente többször járőröznek is a városban, hogy felkutassák és támogassák valamennyi fedél nélkül élő embert. Az országgyűlés szeptember 30-án fogadta el a törvényt, amellyel a helyi önkormányzatok felhatalmazást kaptak arra, hogy a közrend, a közbiztonság, a közegészség és a kulturális értékek védelme érdekében rendeletben kijelöljék a közterület meghatározott részeit, ahol az életvitelszerűen megvalósuló közterületi tartózkodás jogellenesnek minősül. Több önkormányzat élt is a törvénymódosítás adta lehetőséggel, és rendeletben jelölte ki a települések azon részeit, közterületeit, ahol a hajléktalanok tartózkodása szabálysértésnek minősül.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.