Sport

Hárommilliárd forintot kap 2020-ig a magyar korcsolyasport

Hárommilliárd forintot kap 2020-ig a magyar korcsolyasport

2013. november 20., szerda
Hárommilliárd forintot kap 2020-ig a magyar korcsolyasport
rovidpalyasgyorskorcsolya_04

Hárommilliárd forintos támogatást kap az államtól 2020-ig a magyar korcsolyasport, amely az idén 200 millió forinthoz jut.

Simicskó István

, sportért és ifjúságért felelős államtitkár a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség (MOKSZ) szerdai sajtótájékoztatóján a bejelentés mellett azt is hangsúlyozta, hogy a sportágban dolgozó edzők közül három került be a kiemelten támogatottak közé, a versenyzők közül pedig négyen kaptak Magyar Sportcsillagok-ösztöndíjat.

Kósa Lajos

, a MOKSZ elnöke a szövetség átalakított szervezeti felépítéséről, illetve a létesítményfejlesztési koncepcióról beszélt, s külön kiemelte, hogy szükségük lenne a mostaninál megfelelőbb sportorvosi háttérre. "Az elnökség összetételét megújítottuk, s az új alapszabályban rögzítettük, hogy a MOKSZ olimpiai ciklusokban gondolkodjon, korábban ugyanis ez nem így volt" - mondta Kósa Lajos. "Ez természetesen azt jelenti, hogy a jövő februári szocsi játékok után tisztújításra kerül sor a szövetségben." Az elnök azt mondta, Debrecenben és Jászberényben már megkezdődött a korcsolyázásra alkalmas létesítmények fejlesztése, Győrrel, Kecskeméttel és Péccsel pedig már tárgyalnak hasonló tervekről. "A célunk az, hogy a központ, azaz Budapest mellett kialakuljon négy-öt nagy vidéki bázis" - jelentette ki Kósa Lajos. Az elnök a műkorcsolyázók sikertelen olimpiai kvalifikációja kapcsán úgy nyilatkozott, infrastrukturális és személyi okok miatt nem sikerült kvótát szerezniük a magyar versenyzőknek, de reményeik szerint a 2018-as játékokon már ott lesznek majd a műkorcsolyázók és jégtáncosok. "A rövidpályás gyorskorcsolyázóink a megszerezhető tíz kvótából nyolcat begyűjtöttek, de a férfi váltót ért, szerintünk méltánytalan bírói ítéletekkel kapcsolatban még vannak terveink" - mondta Kósa Lajos, majd az MTI kérdésére azt válaszolta, szabadkártyát igényelnek a nemzetközi szövetség (ISU) és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) bevonásával arra hivatkozva, hogy a férfi váltót jogtalanul büntették sárga lappal a másfél héttel ezelőtti torinói világkupán. A stafétának a szankció miatt szinte minden esélye elszállt az indulási jog megszerzésére, múlt hétvégén, a kolomnai vk-n ugyanakkor majdnem sikerült megszerezni a kvótát, a B döntőben azonban - a kínaiak szabálytalan manővere miatt - hetedikként zártak a magyarok, így nem lehetnek ott Szocsiban. A szerdai sajtótájékoztatón

Bálint Csaba

sportigazgató a "Gyere korizni!" elnevezésű utánpótlás-program részleteit ismertette. Elmondta, a céljuk minél több helyszínen minél több gyerekkel megismertetni a korcsolyasportot, így hosszú távon megfelelő, stabil utánpótlásbázist tudnának kialakítani. "A 4-7 éves korosztályt szólítjuk meg a programban, amely Budapesten, Szegeden és Miskolcon már működik" - tette hozzá.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.