Gazdaság

Három százalék fölött nőhet a nyugdíjak vásárlóértéke

Három százalék fölött nőhet a nyugdíjak vásárlóértéke

2013. november 28., csütörtök
Három százalék fölött nőhet a nyugdíjak vásárlóértéke

Az év eleji nyugdíjemelésnek és az alacsony inflációnak köszönhetően a nyugdíjak vásárlóértéke éves szinten 3,2-3,4 százalékkal nőhet - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális és családügyért felelős államtitkára csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

Soltész Miklós

azt mondta, hogy évek óta nem volt ilyen mértékű vásárlóérték-emelkedés. Szólt arról, hogy 2010-ben a kormányváltáskor három célt fogalmaztak meg az idősek ügyében: a nyugdíjak kifizethetőségét, a nyugdíjrendszer közép- és hosszú távú fenntarthatóságát, valamint az időskori aktvitás erősítését. 2010 júniusában azzal szembesültek, hogy a nyugdíjkasszából 350 milliárd forint hiányzik. Ez veszélyeztette a nyugdíjak kifizethetőségét, ezért megszüntették a kötelező magánnyugdíjpénztárakat. Ez fontos volt ahhoz, hogy a nyugdíjrendszert fenntarthassák - mondta Soltész Miklós, hozzátéve, hogy emellett átalakították a korhatár előtti ellátásokat. Közölte, a kormányzás első két évében a cél a nyugdíjak vásárlóértékének megőrzése volt, most pedig már vásárlóérték-emelkedés is tapasztalható. Megjegyezte, hogy ez a nyugdíjszerű ellátásokat is érinti. Soltész Miklós az időskori aktvitással kapcsolatban beszámolt arról, hogy a tárca irodalmi pályázatán több ezren, míg kulturális rendezvénysorozatukon több tízezren vesznek részt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.