Közélet

Fidesz: tovább erősödik az állami kontroll a kaszinóüzemeltetésben

Fidesz: tovább erősödik az állami kontroll a kaszinóüzemeltetésben

2013. november 4., hétfő
Fidesz: tovább erősödik az állami kontroll a kaszinóüzemeltetésben

A Fidesz szerint azzal, hogy az Országgyűlés elfogadta a kaszinó-koncessziók kiadásának változtatásáról szóló törvénymódosítást, tovább nőtt az állami kontroll a kaszinók üzemeltetésében - írta az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében Puskás Imre.

Az Országgyűlés Számvevőszéki és költségvetési bizottságának alelnöke úgy fogalmazott, hogy a baloldal folyamatosan liberalizálta a szerencsejáték-piacot, az állami kontrollt pedig csökkentette, a kontrollálatlanul működő szerencsejáték-ipar így milliárdos pénzügyi károkat okozott az államnak. A kormánypárti képviselő szerint a társadalom és az ország alapvető érdeke, hogy rend legyen a szerencsejáték-piacon, ugyanis a tisztességesen szervezett szerencsejáték milliárdos bevételeket hoz az államnak. Hangsúlyozta: megfelelő garanciák kellenek ahhoz, hogy a kaszinók pénzügyileg, adóügyileg, közbiztonságilag és nemzetbiztonságilag is biztonságosabbak legyenek. Ezt szolgálja a törvénymódosítás is, amely lehetővé teszi, hogy kaszinó-koncesszióról kétféle módon lehessen dönteni: pályáztatás útján és miniszteri döntés alapján - tette hozzá. A miniszteri döntés útján adott koncessziós jog még erősebb állami kontrollt jelent, mert alapos vizsgálat alá veszik, hogy gazdaságilag, pénzügyileg és erkölcsileg megbízható-e az a szerencsejáték-szervező, aki kaszinót akar üzemeltetni - jelenti ki. Hozzáteszi: átvilágítják a tulajdonosi kört, a köztartozásokat, a cég előéletét, adótartozásait, valamint a pénzügyi helyzetét. Ilyen esetben a mindenkori koncessziós díj minimumánál legalább kétszer magasabb összeget kell fizetniük a tulajdonosoknak. A nap folyamán korábban

Tóth Csaba

szocialista országgyűlési képviselő az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: az Orbán-kormány tavaly ősszel nemzetbiztonsági kockázatra hivatkozva egyik napról a másikra megszüntette a nyerőgéppiacot. "Most újranyitják. Maguknak" - tette hozzá. Az MSZP-s képviselő szerint a kaszinókoncessziók újraosztása kísértetiesen hasonlít a "trafikmutyi" történetére: mondvacsinált indokkal felszámolnak egy sokmilliárdos piacot, majd "a kiválasztott rokonoknak, megbízható haveroknak újraosztják". Tóth Csaba szerint a nyerőgéppiac "bedarálása" éppúgy több tízezer család megélhetését tette tönkre, mint a trafikmutyi, és az ő megélhetésükkel együtt megszűnt a több tízmilliárd forintos játékadó-bevétel is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.