Gazdaság

Emelkednek a rokkantsági és a rehabilitációs ellátások is januártól

Emelkednek a rokkantsági és a rehabilitációs ellátások is januártól

2013. november 1., péntek
Emelkednek a rokkantsági és a rehabilitációs ellátások is januártól

A rokkantsági és a rehabilitációs ellátások, valamint a baleseti járadékok összege is emelkedik január 1-jével a nyugdíjakkal azonos mértékben - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma szociális és családügyért felelős államtitkársága pénteken az MTI-vel.

A tárca tájékoztatása szerint az ellátások és a járadékok összege - csakúgy mint a nyugdíjaké - 2,4 százalékkal emelkedik. Emlékeztettek arra is, hogy a nyugdíjakhoz hasonlóan idén ezeknek az ellátásoknak is jelentősen emelkedett a reálértékük, s ez mintegy 600 ezer embert érintett kedvezően. Mint írták, hogy a kormánynak a nyugdíjak vásárlóértékének megőrzésére tett lépései az elmúlt több mint három évben kiszámíthatóbbá, biztonságosabbá tették az idős emberek életét. Az államtitkárság közleménye szerint míg a szocialista kormányok alatt nőttek a rezsiköltségek és az infláció, jelentősen csökkent a nyugdíjak reálértéke, sőt, a nyugdíjak megadóztatását tervezték, addig a jelenlegi kormány 2012-ben megakadályozta a nyugdíjak megadóztatását, csökkentette a rezsiterheket, az inflációt, és emelte a nyugdíjak vásárlóértékét. Ezzel mintegy kétmillió idős ember életét könnyítették meg, valamint azokét, akik rokkantsági vagy rehabilitációs járadékot, illetve baleseti járadékot kapnak - tették hozzá. Tájékoztatásuk szerint 2006 és 2010 között a nyugdíjak reálértéke 8,5 százalékkal csökkent, a "mélypont" pedig a 2009-es év volt, amikor az idősek járandóságának reálértéke 12 hónap alatt 6,9 százalékkal esett vissza. Közölték, 2011-óta a nyugdíjak reálértéke 3,3 százalékkal nőtt, ami elsősorban az inflációkövető nyugdíjemeléseknek és a 20 éve legalacsonyabb inflációnak köszönhető.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.