Közélet

ÉFOSZ: az élelmiszeripar határozottabb védelmet kíván

ÉFOSZ: az élelmiszeripar határozottabb védelmet kíván

2013. november 6., szerda
ÉFOSZ: az élelmiszeripar határozottabb védelmet kíván

Az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége (ÉFOSZ) szerint határozottabb védelmet és kormányzati figyelmet kíván az élelmiszeripar mint stratégiai ágazat és kiemelt jelentőségű nemzeti érték.

A szakmai szervezet szerdai közleményében rámutat: a legsürgősebb feladat az élelmiszeripart érintő egyes kormányzati politikák és intézkedések összehangolása lenne. Szorgalmazzák, hogy a költségvetés bevételeinek biztosítása érdekében magas szinten tartott általános forgalmi adó (áfa) miatt ne menjenek tönkre a legálisan működő vállalkozások, az egészséges életmód megvalósításának eszközéül pedig ne egy olyan különadó szolgáljon, amely egyértelműen nem oldja meg a magyar lakosság helytelen táplálkozási szokásaiból adódó problémákat. Rámutatnak: az ilyen intézkedések ezrek munkahelyét veszélyeztetik, és éppen azokat a fejlesztéseket teszik anyagilag lehetetlenné, amelyek szükségesek lennének az élelmiszerek beltartalmi értékének növeléséhez. Az ÉFOSZ szerint lehetővé kell tenni azt, hogy az uniós támogatások az eddiginél nagyobb mértékben hozzáférhetővé váljanak az élelmiszeripari vállalkozások számára is. Fontos a nagy, nemzetközileg versenyképes méretű cégek megerősödése, ugyanakkor a speciális igények kielégítését célzó manufaktúrákat a továbbiakban is támogatni kell - mutat rá az ÉFOSZ. A közleményben hangsúlyozzák: az élelmiszeripar tudatában van felelősségének az egészséges életmód kialakításában, ezért a nehéz gazdasági körülmények között is próbál forrásokat teremteni a termékei korszerűsítésére. A szakmai szervezet ugyanakkor úgy véli: a fogyasztást büntető adópolitikai eszközök helyett az államnak meg kellene tanítania a hazai fogyasztókat az egészséges életmód komplex megvalósításának módjára. E nélkül nem vagy csak nagyon lassan alakul ki a tudatos fogyasztói magatartás és az egészséges étrend iránti igény - fogalmaz közleményében az ÉFOSZ.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.