Közélet

Az interneten is regisztrálhatnak a határon túli kettős állampolgárságú magyarok

Az interneten is regisztrálhatnak a határon túli kettős állampolgárságú magyarok

2013. november 1., péntek
Az interneten is regisztrálhatnak a határon túli kettős állampolgárságú magyarok

Már az interneten is kérhetik a választási névjegyzékbe vételhez szükséges regisztrációjukat a határon túl élő kettős állampolgárságú magyarok.

A regisztrációs kérelmet a Nemzeti Választási Iroda (NVI)

www.valasztas.hu

című internetes oldalán tölthetik ki az arra jogosultak, vagy az ügyfélkapun keresztül küldhetik be. Az NVI oldalán pénteken megjelent tájékoztatóban emlékeztetnek arra, hogy 2014-től a magyarországi lakcímmel nem rendelkező magyar választópolgárok is szavazhatnak az országgyűlési választásokon és az országos népszavazásokon, amennyiben az NVI-től kérik felvételüket a névjegyzékbe. A regisztrációhoz érvényes magyar személyi azonosító, érvényes magyar útlevél, honosítási okirat vagy állampolgársági bizonyítvány szükséges. A névjegyzékbe vételi nyomtatványt november 1-jétől az NVI honlapján vagy a www.magyarorszag.hu honlapon tölthetik ki és küldhetik be a választásokat megelőző 15. napig. Jelezték azt is, hogy az érintettek változatlanul postai úton is eljuttathatják kérelmüket az NVI-hez. A határon túli magyarok postai regisztrációja augusztus 1-jével indult el. Az NVI adatai szerint eddig több mint 48 ezer választási regisztrációs kérelem érkezett az irodához, a legtöbben - csaknem 21 ezren - romániai értesítési címet adtak meg a későbbi kapcsolattartásra. Az NVI novemberben kezdi meg - a kérelmek elbírálását követően - a visszaigazolásokat. A regisztráció tíz évig érvényes, és automatikusan meghosszabbodik, ha valaki részt vesz egy választáson, vagy ha az adatait frissíti, módosítja.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.