Közélet

Az IKV előtt tüntetett a Jobbik Szegeden + FOTÓK

Az IKV előtt tüntetett a Jobbik Szegeden + FOTÓK

2013. november 29., péntek
Az IKV előtt tüntetett a Jobbik Szegeden + FOTÓK
jobbik_ikv01_gs

Nem rasszista indíttatásból, hanem társadalmi igazságosság miatt szeretné szigorítani a Jobbik a szociális bérlakáshoz jutás feltételeit - hangzott el az esti tüntetésen.

Két probléma miatt vonult a szegedi jobbik és a szimpatizánsai az IKV irodája elé péntek este. Az egyik gond az szerintük, hogy a társaság nem hajtotta végre több esetben a rezsicsökkentést, a másik pedig a szociális bérlakások helyzete, melynek odaítélésében úgy vélik, hogy túl engedékenyek a szabályok. A jobbik álláspontja szerint a szegedi közszolgáltatók végrehajtották a rezsicsökkentést az IKV Zrt. irányába úgy, ahogy a törvény elő is írta. A lakókhoz azonban nem jutott el a csökkenés, ezért a párt

felszólította a céget korábban

, hogy azonnali hatállyal fizesse ki a bérleményekben lakókat megillető összeget, illetve számoljon el a kérdéses pénzzel. Mivel szerintük ez a mai napig nem valósult meg, utcára vonultak demonstrálni. A tüntetés másik oka pedig a szociális bérlakások szerintük tarthatatlan helyzete. A jobbik álláspontja az, hogy olyan emberek ne jussanak bárlakáshoz, akik rendszeresen a társadalom ellen vétkeznek: felülvizsgáltatnák a bérleti jogokat a problémás helyeken, a büntetett előéletűektől pedig megvonnák a szociális lakásokat. A párt szigorítaná a szociális bérlakáshoz jutás feltételeit, de mivel úgy érzik, hogy ez irányú indítványaikat megtorpedózza mindkét nagypárt a közgyűlésben, ez a probléma is okot ad a mai tüntetésnek.

Az IKV elé szervezett, 18.30-kor kezdődő tüntetésen közel két tucat Jobbik-szimpatizáns jelent meg. A párt megyei és szegedi elnöke, Tóth Péter a demonstráción elmondta, hogy nem rasszista indíttatásból szeretnének változtatni a szociális bérlakáshoz jutás feltételein - ahogy azt több fórumon is hangoztatták egyesek -, hanem a társadalmi igazságosság követeli meg azt, hogy az elbírálás során magas pontszámmal kerüljön be a pályázatba a büntetlen előélet, a bemutatott erkölcsi bizonyítvány.

A Jobbikot sem bélyegzik meg néhány képviselőjük ballépése miatt

A Csongrád Megyei Cigány Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, Kolompár László egy közleményben reagált a jobbik tüntetésére főleg a szociális bérlakások ügye miatt. "Nem szerencsés a roma közösség egészét megítélni néhány tagjának a társadalmi normákat felrúgó, azt be nem tartó magatartása miatt. Ez legalább olyan hiba lenne, mint a Jobbik többségében tiszteletre méltó emberekből álló közösségét elítélni, megbélyegezni azért, mert néhány renitens vezetője magánéleti botlásokba keveredik, mint például a szegedi képviselőjük, aki kénytelen lemondani mandátumáról, mert a szegei bíróság bűncselekmény miatt ítélte el. De említhetnénk Toroczkai Lászlót is, aki a párt megyei képviselője, és 2006-os zavargások egyik főszereplője volt. Így nehéz tőlük elfogadni az általuk állított erkölcsi mércét. A magyar közösségben a nemzetiségeknek békében kellene egymás mellett élniük, ez mindannyiunk közös érdeke" - áll a nyilatkozatban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.