Közélet

Árnyékprogram a Szegedi Ítélőtábla szervezésében

Árnyékprogram a Szegedi Ítélőtábla szervezésében

2013. november 11., hétfő
Árnyékprogram a Szegedi Ítélőtábla szervezésében
arnyekprogram

A Szegedi Ítélőtábla a Nyitott Bíróság program keretén belül, a Szegedi Törvényszékkel együttműködve lehetőséget biztosított két középiskolás diák részére, hogy Vida-Sós Tünde, a Szegedi Járásbíróság polgári ügyszakos bírája mellett egy napot eltölthessenek szakmai gyakorlaton.

Az Árnyékprogram a Nagy-Britanniában "Job Shadow" néven évek óta futó program mintájára indult hazánkban. Lényege, hogy egy diák egy szakembert (mentort) egy munkanapján "árnyékként" elkísér mindenhová. A nap során a mentor bevonja munkájába a diákot, válaszol kérdéseire, mesél tapasztalatairól, hasznos tanácsokkal látja el, így az érdeklődő fiatalok közvetlen tapasztalatot szerezhetnek arról, hogy az általuk vágyott foglalkozás milyen feladatokat róna rájuk, mekkora felelősséggel járna. A programban az Eötvös Gimnázium tanulója,

Bárkányi Evelin

és a Tömörkény Gimnázium diákja,

Weichelt Petra

vett részt, akik a polgári ügyszakos bírónő tárgyalásain hallgatóként jelen voltak, figyelemmel kísérhették a napi iratanyag: a „kurrencia” elintézését, megtekintették a bírósági könyvtárat, az irodákat és az elnöki irodát is, a munkanap végén pedig - külön kérésükre - egy büntető jogi tárgyalást is meglátogattak. A diákok érdeklődőek, motiváltak voltak, és hálásak azért, hogy az általuk hőn áhított jogászi foglalkozás mindennapi munkaterhébe, előnyeibe-hátrányaiba betekintést nyerhettek. Összegezve elmondható, hogy a Magyarországon úttörő program első, bírói hivatásba betekintést engedő megvalósulása sikeresnek bizonyult, ezért azt az ítélőtábla a jövőben is folytatni szeretné.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.