Közélet

A Szegedi Tudományegyetemet is támogatja a Mol (FRISSÍTVE!)

A Szegedi Tudományegyetemet is támogatja a Mol (FRISSÍTVE!)

2013. november 13., szerda
A Szegedi Tudományegyetemet is támogatja a Mol (FRISSÍTVE!)
egyetem_epulet05_gs1

Félmilliárd forinttal járul hozzá öt magyarországi egyetem - közöttük a szegedi univerzitás - működéséhez három év alatt a Mol.

Az erről szóló stratégiai megállapodást szerdán, Budapesten írták alá az olajtársaság irányítói, valamint a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Miskolci Egyetem, a Pannon Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem vezetői.

Klinghammer István

, felsőoktatásért felelős államtitkár az aláírást követő beszédében az egész felsőoktatás nevében köszönte meg a támogatást, amelynek legfontosabb célja, hogy minél több, nemzetközi szinten elfogadott, versenyképes szaktudással rendelkező diplomás kerüljön ki a magyar egyetemekről. Az államtitkár álláspontja szerint a megállapodás főként a hallgatóknak jelent sokat, hiszen olyan munkába kapcsolódhatnak be, amelynek látják az eredményét. Mint elmondta: a felsőoktatásban pillérként álló egyetemek komoly támogatást kaptak. Klinghammer István szerint a támogatás segíti az egyetemek büdzséjét, eszközparkjuk bővítését és növeli hallgatóik lehetőségeit. A Molra mindig lehetett számítani a felsőoktatásban és a közös kutatásokban – tette hozzá. A megállapodás alapján a Mol saját szakemberei közül oktatókat biztosít több karon, illetve finanszírozza – a régióban egyedülálló módon – a természettudományos képzési programok elindítását, amelyek nemzetközi szinten is versenyképes tudást biztosítanak az olaj- és gáziparban elhelyezkedni vágyó hallgatóknak. A Mol 2007 és 2009 után harmadik alkalommal köt együttműködési megállapodást a hazai egyetemekkel – hangsúlyozta az aláírást megelőző beszédében Fasimon Sándor, a Mol Magyarország ügyvezető-igazgatója. Mint elmondta, az iparágnak szüksége van a versenyképes tudásra és az utánpótlásra, amelyhez szükség van az egyetemek együttműködésére, hiszen világszerte hiány van jól felkészült szakemberekből.

Fasimon Sándor

szerint a európai fiatalok állásnélkülisége azt mutatja, hogy strukturális problémák vannak a felsőoktatásban, ezért azt közelebb kell vinni a gazdasághoz. Fontos, hogy növekedjen a természettudományos hallgatók létszáma, ezért a Mol ügyvezető-igazgatója azt kérte az egyetemektől, hogy nyissanak a gyakorlati képzés felé.

Péceli Gábor

, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem rektora beszédében a megállapodás egyik üzenetének azt nevezte, hogy az ország legnagyobb vállalata felismerte a stabilitás és a kiszámíthatóság fontosságát. A Mol mecénás szerepet is vállalt az egyetemek technikai eszközeinek meghatározó jelentőségű fejlesztésében is - tette hozzá.

Karácsony András

, az Eötvös Loránd Tudományegyetem stratégiai ügyekért felelős rektorhelyettese is fontosnak nevezte a mecénások szerepét és reményét fejezte ki, hogy ez a támogatás más magyarországi gazdasági szereplők számára is példaadó lesz. Hozzátette: örömmel tapasztalták, hogy a közép-európai régióban meghatározó Mol számára fontos az együttműködés az egyetemekkel.

Torma András

, a Miskolci Egyetem rektora a felsőoktatási intézmény jövőjét befolyásoló rendkívül fontos eseménynek nevezte a megállapodás aláírását. Mint elmondta, a magyar műszaki felsőoktatás egyik legrégebbi intézményeként rendkívül fontosnak tartják az iparral való kapcsolatot. Hangsúlyozta, hogy Magyarországon olaj- és gázmérnöki képzés csak Miskolcon van, nagy jelentőségűnek nevezte a Mol-tanszék létrehozását, valamint az angol nyelvű szakképzés beindítását.

Friedler Ferenc

, a veszprémi Pannon Egyetem rektora szerint a Mol nem azért fontos, mert sok munkahelyet biztosít, hanem mert nemzetközi élvonalbeli innovációs tevékenységet folytat. Ezt a folyamatot akarják ezzel az együttműködéssel erősíteni. Elmondása szerint az oktatás, a kutatás és az innováció a legfontosabb, de a megfelelő színvonalhoz garantálni kell, hogy ez a három tevékenység egyenrangú legyen és egymást erősítse.

Szabó Gábor

, a Szegedi Tudományegyetem rektora emlékeztetett rá, hogy az intézmény kutatócsoportja 20 éve működik együtt a Mollal. Valódi nemzetközi színvonalhoz ilyen partnerekre van szükség - tette hozzá. Álláspontja szerint színvonalas ipar és felsőoktatás nehezen képzelhető el a két szféra együttműködése nélkül.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.