Írjon nekünk

Közélet

A szegedi kiskertesek javára módosulhat az építési szabályzat + FOTÓK

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

subasa02_gsA mezőgazdasági kiskertek jelenlegi beépítettségét is megváltoztathatja a közgyűlés pénteki ülésén. Az előterjesztés szerint a jelenlegi háromszázalékos beépítettségi küszöböt ötre emelnék, amit a Családok a Kiskertekért Egyesület javasolt.

„Ha marad a jelenlegi szabályozás, a 3 százalékos terménytározó építhetősége, senki sem fogja ezeket a kerteket megvenni, az árak meredeken zuhannak, s attól félek, a várost hamarosan egy nyomortanya fogja körülvenni” – nyilatkozta nyáron a SZEGEDma.hu-nak a Családok a Kiskertekért Egyesület elnöke. Sándor Jánostól megtudtuk, több bontási határozatot adtak ki, illetve folyamatban is vannak ügyek, mivel a tulajdonosok túllépték a megengedett 3 százalékos beépítettségi szintet. Emlékeztetett, 4-5000 ember él a kiskertes övezetekben, közülük több lakost is „megmentene” az 5 százalékos javaslat, illetve az sem mindegy, hogy 5 vagy 3 százalékos beépítettségi szintig kell visszabontani egy épületet.

A Szeged MJV Építési Szabályzatának és Településszerkezeti Tervének komplex felülvizsgálatáról szóló előterjesztésben olvasható, hogy a Településrendezési Kódex alapján véleményeltérés esetén a polgármester egyeztetést kezdeményezhet, melyről jegyzőkönyv készül, s azt a képviselő-testületnek kell elfogadnia. A SZÉSZ felülvizsgálatát észrevételező kilenc új partner közül négy is foglalkozott az úgynevezett mezőgazdasági kiskertek, egyik a mintegy 550 tagot számláló Családok a Kiskertekért Egyesület.

Növelnék a beépítettségi arányokat

A SZÉSZ felülvizsgálatánál a civil szervezet észrevételeit is figyelembe vették, melyet a közgyűlési előterjesztésben hat pontban foglaltak össze. Baktó és Subasa beépítésre szánt területek, melyhez ki kell építeni a közműhálózatot. Amíg ez nem történik meg, addig a javaslat a jelenlegi 3 helyett 5 százalékos beépítettséget tartalmaz, illetve 10 százalékot a már meglévő ingatlanok vonatkozásában csökkentett részleges közművesítettségi előírással. A Gyálaréti, Tompaszigeti és a Tápéi kiskertek esetében is 5 százalékot javasol az egyesület, ha pedig bevonják az említett területeket a beépítésre szánt körbe, akkor ezt 10-re emelnék. „Sziksós-Öreghegy esetében az egyesület javasolja azoknak a telekcsoportoknak a kertes mezőgazdasági területekről történő leválasztását, amelyek telekméret, fekvés és használati mód alapján valójában az általános mezőgazdasági területek közé tartozik” – olvasható az előterjesztésben. Ezen felül az épületmagasság fogalmának meghatározását is javasolják.

Az 5 százalékos beépítettség csak az első lépés

A probléma nem új keletű, lakossági fórumot is tartottak egy család esete kapcsán, akik kilenc négyzetméterrel túllépték a megengedett beépítettségi szintet, ezért 34 négyzetméteres hétvégi házukat bontásra ítélték Subasán. „A novemberi közgyűlési előterjesztésben szereplő 5 százalék sem nevezhető elegendőnek, de valahol el kell indulni. Ez a jelenlegi infrastruktúrával megvalósítható, vagyis nem kellene ezért senkinek sem fizetnie sem a városnak, sem a tulajdonosoknak” – magyarázta Sándor János. A Családok a Kiskertekért Egyesület elnöke úgy látja, minimum 10 százalékos beépítettségi szintet kellene elérni, ehhez azonban már a tulajdonosoknak is anyagi áldozatokat kell vállalnia, ám az egyesület nem akart olyan javaslatot előterjeszteni, ami kötelezettségeket ró a tulajokra.

Hozzátette, ha a közgyűlés támogatja a SZÉSZ módosítását, s ezután az érintettek többsége akarja a további változtatásokat, s egyben hajlandóak is ezért tenni, csak akkor fognak a 10 vagy 15 százalékos beépítettségi szint felé elmozdulni. Jellemzően a kiskertes övezetekben élők nem tudnak több millió forintot kifizetni, többségük azért költözött oda, mert a városban már nem tudott megélni.

Kommentek

Közélet

Afrojack lép fel a SZIN-en

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

A Grammy és MTV Music Awards díjas DJ Pitbullal és Nicki Minaj-zsal is közreműködött már.

Tovább olvasom

Közélet

Orbán Viktor: sportdiplomáciai siker a női labdarúgó BL-döntő budapesti megrendezése

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Orbán Viktor miniszterelnök fogadta Aleksander Ceferint, az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) elnökét a Karmelita kolostorban szombat délelőtt. A megbeszélésen részt vett Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) és az UEFA alelnöke is – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke. Kommentek

Tovább olvasom

Közélet

Elkezdődött a huszonötödik borfesztivál (FOTÓK)

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Galéria az első napról.

Tovább olvasom

Aktuál