Közélet

A szegedi kiskertesek javára módosulhat az építési szabályzat + FOTÓK

A szegedi kiskertesek javára módosulhat az építési szabályzat + FOTÓK

2013. november 14., csütörtök
A szegedi kiskertesek javára módosulhat az építési szabályzat + FOTÓK
subasa02_gs

A mezőgazdasági kiskertek jelenlegi beépítettségét is megváltoztathatja a közgyűlés pénteki ülésén. Az előterjesztés szerint a jelenlegi háromszázalékos beépítettségi küszöböt ötre emelnék, amit a Családok a Kiskertekért Egyesület javasolt.

„Ha marad a jelenlegi szabályozás, a 3 százalékos terménytározó építhetősége, senki sem fogja ezeket a kerteket megvenni, az árak meredeken zuhannak, s attól félek, a várost hamarosan egy nyomortanya fogja körülvenni” –

nyilatkozta nyáron

a SZEGEDma.hu-nak a Családok a Kiskertekért Egyesület elnöke.

Sándor Jánostól

megtudtuk, több bontási határozatot adtak ki, illetve folyamatban is vannak ügyek, mivel a tulajdonosok túllépték a megengedett 3 százalékos beépítettségi szintet. Emlékeztetett, 4-5000 ember él a kiskertes övezetekben, közülük több lakost is „megmentene” az 5 százalékos javaslat, illetve az sem mindegy, hogy 5 vagy 3 százalékos beépítettségi szintig kell visszabontani egy épületet. A Szeged MJV Építési Szabályzatának és Településszerkezeti Tervének komplex felülvizsgálatáról szóló

előterjesztésben olvasható,

hogy a Településrendezési Kódex alapján véleményeltérés esetén a polgármester egyeztetést kezdeményezhet, melyről jegyzőkönyv készül, s azt a képviselő-testületnek kell elfogadnia. A SZÉSZ felülvizsgálatát észrevételező kilenc új partner közül négy is foglalkozott az úgynevezett mezőgazdasági kiskertek, egyik a mintegy 550 tagot számláló Családok a Kiskertekért Egyesület.

Növelnék a beépítettségi arányokat

A SZÉSZ felülvizsgálatánál a civil szervezet észrevételeit is figyelembe vették, melyet a közgyűlési előterjesztésben hat pontban foglaltak össze. Baktó és Subasa beépítésre szánt területek, melyhez ki kell építeni a közműhálózatot. Amíg ez nem történik meg, addig a javaslat a jelenlegi 3 helyett 5 százalékos beépítettséget tartalmaz, illetve 10 százalékot a már meglévő ingatlanok vonatkozásában csökkentett részleges közművesítettségi előírással. A Gyálaréti, Tompaszigeti és a Tápéi kiskertek esetében is 5 százalékot javasol az egyesület, ha pedig bevonják az említett területeket a beépítésre szánt körbe, akkor ezt 10-re emelnék. „Sziksós-Öreghegy esetében az egyesület javasolja azoknak a telekcsoportoknak a kertes mezőgazdasági területekről történő leválasztását, amelyek telekméret, fekvés és használati mód alapján valójában az általános mezőgazdasági területek közé tartozik” – olvasható az előterjesztésben. Ezen felül az épületmagasság fogalmának meghatározását is javasolják.

Az 5 százalékos beépítettség csak az első lépés

A probléma nem új keletű, lakossági fórumot is tartottak egy család esete kapcsán, akik kilenc négyzetméterrel túllépték a megengedett beépítettségi szintet, ezért 34 négyzetméteres hétvégi házukat bontásra ítélték Subasán. „A novemberi közgyűlési előterjesztésben szereplő 5 százalék sem nevezhető elegendőnek, de valahol el kell indulni. Ez a jelenlegi infrastruktúrával megvalósítható, vagyis nem kellene ezért senkinek sem fizetnie sem a városnak, sem a tulajdonosoknak” – magyarázta Sándor János. A Családok a Kiskertekért Egyesület elnöke úgy látja, minimum 10 százalékos beépítettségi szintet kellene elérni, ehhez azonban már a tulajdonosoknak is anyagi áldozatokat kell vállalnia, ám az egyesület nem akart olyan javaslatot előterjeszteni, ami kötelezettségeket ró a tulajokra. Hozzátette, ha a közgyűlés támogatja a SZÉSZ módosítását, s ezután az érintettek többsége akarja a további változtatásokat, s egyben hajlandóak is ezért tenni, csak akkor fognak a 10 vagy 15 százalékos beépítettségi szint felé elmozdulni. Jellemzően a kiskertes övezetekben élők nem tudnak több millió forintot kifizetni, többségük azért költözött oda, mert a városban már nem tudott megélni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.