Közélet

A szavazók tömeges szállítását tiltaná egy bizottsági javaslat

A szavazók tömeges szállítását tiltaná egy bizottsági javaslat

2013. november 20., szerda
A szavazók tömeges szállítását tiltaná egy bizottsági javaslat

A választók jogosultak más segítségét igénybe venni ahhoz, hogy eljussanak szavazni - tartalmazza egy módosító javaslat, amelyet szerdán nyújtott be a parlament alkotmányügyi bizottsága a választási eljárási törvényhez. A szavazók buszos szállítását viszont megtiltanák.

Az eljárási törvény most úgy rendelkezik, hogy a voksolás napján a szavazóhelyiségek bejáratától számított 150 méteren belül közterületen nem lehet kampánytevékenységet folytatni. A bizottság ezt azzal egészítené ki, hogy a választók jogosultak más segítségét igénybe venni a mozgóurna igényléséhez és a szavazóhelyiségbe való eljutásához. Azonban sem a mozgóurna-igénylésre, sem a szállításra vonatkozó nyilvános felhívást nem lehetne közzétenni. Az alkotmányügyi bizottság azt is kikötné, hogy a választókat nem lehet busszal szállítani a szavazóhelyiséghez. Az indoklás szerint ez kizárja a tömeges szállítást mint visszaélést, elősegíti azonban a választópolgárok szabad döntésén alapuló joggyakorlását. Az ötödik alaptörvény-módosításhoz kapcsolódó változtatás azt is rögzíteni javasolja, hogy parlamenti képviselők 2014 őszétől nemcsak önkormányzati, hanem nemzetiségi önkormányzati képviselők sem lehetnek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.