Közélet

3D nyomtatás és vízminőség-vizsgálat a szabad szoftverek konferenciáján + FOTÓK

3D nyomtatás és vízminőség-vizsgálat a szabad szoftverek konferenciáján + FOTÓK

2013. november 30., szombat
3D nyomtatás és vízminőség-vizsgálat a szabad szoftverek konferenciáján + FOTÓK
szabad_szoftver04_ia

Informatikusok és az elektronikus kütyük szerelmesei lepték el pénteken az Agórát, ahol a nyílt forráskódú, szabad szoftverekről tartottak egész napos konferenciát. A szakmai előadások mellett a szoftverekkel kapcsolatos kormányzati stratégiáról is értekeztek.

OpenOffice, Mozilla Firefox, Android operációs rendszer - a hétköznapokban is elterjedt, sokak által használt szoftverekről sokszor nem is tudjuk, hogy szabadon használható, ingyenes programokról van szó. A Szent-Györgyi Albert Agórában ezen alkalmazások kerültek reflektorfénybe, hogy minél több emberrel megismertessék a nyílt forráskódú szoftverekben rejlő lehetőségeket. "Rendkívül erős potenciál van a szabad szoftverekben, Magyarországon azonban mégsem használják ki kellőképpen a benne rejlő lehetőségeket. Egyrészt mert az emberek nem ismerik őket, másrészt pedig ha használják is, nem tudják, hogy ingyenes, nyílt forráskódú szoftverrel dolgoznak" - nyilatkozta portálunknak

Havasi Ferenc

főszervező, az SZTE Szoftverfejlesztési Tanszékének tanársegédje. Négy teremben párhuzamosan zajlottak az előadások, melyek közül kedvük szerint válogathattak az elektronikus kütyük iránt érdeklődők és a szakmai témákra érkezett informatikusok egyaránt. Szó esett a Raspberry Pi nevű, bankkártya méretű miniszámítógépről, vizsgálták a 3D nyomtatás szabad szoftveres lehetőségeit, de ismertették például a folyóvíz minőségének térinformatikai módszerekkel történő felbecsülését is. 11 órától a E-Közigazgatási Szabad Szoftver Kompetencia Központ képviseletében

Erdei Csaba

is előadást tartott, akitől a nyílt forráskódú szoftverekkel kapcsolatos kormányzati stratégiáról tehettek fel kérdéseket. A rendezvény fő támogatója a GE Healthcare, míg aranyfokozatú támogatók az FSF.hu alapítvány és az E-közigazgatási Szabad Szoftver Kompetencia Központ.

ge_fsf

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.