Közélet

Weöres Sándor-versek képekbe álmodva az Agórában + FOTÓK

Weöres Sándor-versek képekbe álmodva az Agórában + FOTÓK

2013. október 14., hétfő
Weöres Sándor-versek képekbe álmodva az Agórában + FOTÓK
csaladinap_agora_mj 29

Mátyás király korába csöppenhettek a Grimm-Busz Színház jóvoltából az Agóra Családi Vasárnapjának résztvevői, akik Weöres Sándor Csiribiri című versének képi világát is megalkothatták.

Több mint két évtizede hagyomány már, hogy hétvégi programokat szerveznek családoknak a közművelődési szakemberek, ezúttal vasárnap tárta ki kapuit az Agóra.

Orbán Hedvig

igazgatótól megtudtuk, céljuk, hogy a Szent-Györgyi Albert Agóra tudományos tereit is minél többen megtekintsék, a hétvégi családi programok alkalmával ezek is megtekinthetőek. A kézműves foglalkozások mellett a Weöres Sándor centenáriumhoz kapcsolódóan

Ale Ildikó

festőművész egy különleges képzőművészeti foglalkozásra invitálta a gyerekeket. A költő verseihez kapcsolódó illusztrációkat készíthettek a gyerekek,többen kedvenc Weöres verseskönyvükkel jelentek és az „otthonról hozott” műhöz dolgoztak, mások a programon ajánlott versek közül választottak, akár olyan egysoros művet, mint az Álomajtó, de a kedvenc a Bóbita volt és a Déli felhők című költemény. A versek és a képek viszonyának vizsgálatát hét évvel ezelőtt Weöres Sándor verseivel kezdte Ale Ildikó. „Engem nagyon vonz a száz éve született költő bölcsessége, egyszerűsége, költői nyelvezete, filozofikus gondolatai és játékos zsenialitása, hiszen egy-egy mondatban, szóban és nagy költeményekben is meg tudja mutatni a világ színességét, összetettségét, működését. A gondolataiban lévő képiség foglalkoztat, és ezek ábrázolhatósága” – fogalmazott Ale Ildikó. A SZEGEDma.hu-nak elmondta, a művészeteket egységes univerzumnak tekinti, amire minden ember szellemének, lelkének szüksége van. A verseket gondolatkoncentrátumoknak nevezi, ezeket a képi átiratokat mutatja meg nekünk alkotásain keresztül. A gyermekversek illusztrációja kapcsán egyfajta bevezetést is kaptak a résztvevők ahhoz, hogy miként is érdemes a szövegeket értelmezni, s majd mindazt papírra vetni. „A szöveget a legkisebb egység felé kell vinni, s a vers mondanivalóját, a benne lévő ritmust, mozgásokat és ellentéteket kell megvizsgálni, majd vizuálisan kifejezni" – részletezte a festőművész, akinek „…az emléknek száz ideje van” című kamaratárlata október 30-ig tekinthető meg az Agórában.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.