Bulvár

Tél közeledtével vigyázzunk az idősekre

Tél közeledtével vigyázzunk az idősekre

2013. október 1., kedd
Tél közeledtével vigyázzunk az idősekre

Az ENSZ 1991-ben hirdette meg az „Idősek Világnapját”, és azóta a Föld szinte minden országában megemlékeznek október elsején a szépkorúakról.

A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság a városi rendőrkapitányságokkal közösen kiemelt figyelmet fordít ezen korosztály, valamint az egyedül élők biztonságának megteremtésére. A „Nagyszüleink biztonsága” elnevezésű bűnmegelőzési program évek óta sikerrel működik a nyugdíjas klubok meghívásainak eleget téve. Az első és legfontosabb gondolat, hogy idősebb rokonainkra, ismerőseinkre, szomszédunkra folyamatosan kiemelt figyelmet kell, hogy fordítsunk. Hívjuk fel figyelmüket arra, hogy a lakókörnyezetükben feltűnő idegeneket kísérjék figyelemmel, esetleges közeledésüket egészséges bizalmatlansággal fogadják. Fontos hangsúlyozni, hogy otthonaik ajtaját minden esetben be kell zárni kulccsal, a becsukás nem nyújt megfelelő védelmet! Házalókat, táskából áruló személyeket ne engedjék be a lakásba. A tőlük való vásárlás is komoly kockázattal járhat, mert lehet, hogy csalóval állnak szemben. Amennyiben pénzváltás ürügyével csengetnek be hozzájuk, ajánlatos visszautasítani a kérést, mert előfordulhat, hogy hamis bankjegyet akarnak felváltatni, vagy trükkös tolvajokkal van dolguk. Ha a látogató hivatalos szervre hivatkozik, kérjék, hogy mutassa meg fényképes igazolványát, jelvényét. Megtakarított pénzüket, ékszereiket, értékeiket minden esetben elzárva kell tartani. Az általuk értékesnek tartott tárgyakról ajánlatos listát vezetni, feltüntetve azon a legfontosabb jellemzőket, paramétereket. Egy megbízható szomszéd nagyban hozzájárulhat személyes biztonságukhoz, hisz adódhatnak olyan helyzetek, amikor az ilyen jellegű segítség nélkülözhetetlen. A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság az „Idősek Világnapja” alkalmából 2013-ban elkészített egy szépkorúaknak szóló prevenciós plakátot, amit október hónapban a rendőrkapitányságok a hatvan év felettiek által leglátogatottabb intézményekben helyeznek ki.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.