Közélet

Tárki: a baloldali kis pártoknak kedvez az október 23. előtti időszak

Tárki: a baloldali kis pártoknak kedvez az október 23. előtti időszak

2013. október 30., szerda
Tárki: a baloldali kis pártoknak kedvez az október 23. előtti időszak

A Tárki legfrissebb pártpreferencia-felmérése szerint a kormánypártok és a Jobbik gyengülése, továbbá az Együtt-PM és a Demokratikus Koalíció (DK) kis mértékű erősödése jellemezte az október 23. előtti időszakot.

A közvélemény-kutató intézet az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében hangsúlyozza, hogy felmérésük adatfelvétele október 23-án zárult, ezért az aznapi események hatása nem tükröződik az eredményekben. Kiemelik: a Jobbikon kívüli összes ellenzéki parlamenti párt együttes támogatottsága továbbra is alacsonyabb, mint a kormánypártoké, még ha a különbség a szeptemberi 20 százalékpontról 12 százalékpontra is csökkent. A Tárki felmérése ezzel egy időben arra hívja fel a figyelmet, hogy csökkent a bizonytalanok aránya, vagyis szeptemberhez képest a választók körében valamivel magasabb azok aránya, akik tudnak választani a jelenlegi pártkínálatból. Ezzel a bizonytalanok, vagy nem válaszolók aránya 49 százalékról 45 százalékra csökkent - fűzik hozzá. Kutatásuk alapján a Fidesz-KDNP támogatottsága a teljes népesség körében októberben változatlan maradt szeptemberhez képest: mindkét hónapban 27 százalékon állt a kormányszövetség. A Tárki szerint ugyanilyen változatlanság jellemzi az MSZP népszerűségét is, amely szeptemberben 10 százalék, októberben pedig 11 százalék volt. Adataik alapján ugyanakkor a pártválasztók körében némileg csökkent a Fidesz-KDNP népszerűsége: a szeptemberi 52 százalék után októberben 49 százalék voksolna a kormánypártokra, míg az MSZP támogatottsága továbbra is 20 százalék ebben a körben. A Tárki felmérése alapján a Jobbik tábora a teljes népességen belül szeptemberben 8 százalék, októberben pedig 7 százalék volt, a pártválasztók között azonban 16 százalékról 13 százalékra csökkent szimpatizánsaik részesedése. Az LMP támogatottsága a teljes népesség körében az előző hónapban 1 százalék, októberben 2 százalék volt, a pártválasztók között pedig továbbra is 3 százalék. Az Együtt–PM népszerűsége a teljes népességen belül a szeptemberi 3 százalék után októberben 5 százalékon áll, míg a pártválasztók körében 6 százalékról 9 százalékra emelkedett. A DK támogatottsága pedig a teljes népességen belül a szeptemberi 2 százalék után októberben 3 százalék, a pártválasztók között pedig 4 százalékról 5 százalékra nőtt. A Tárki felmérése október 16. és 23. között készült és ezer ember megkérdezésén, valamint reprezentatív mintán alapul.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.