Közélet

Tánccal és népzenével demonstráltak a székelyföldért Szegeden + FOTÓK, VIDEÓ

Tánccal és népzenével demonstráltak a székelyföldért Szegeden + FOTÓK, VIDEÓ

2013. október 25., péntek
Tánccal és népzenével demonstráltak a székelyföldért Szegeden + FOTÓK, VIDEÓ
roman_konzulatus_neptanc14_gs

Néptánccal, népzenével és népdallal tiltakozott a Magyarok Szövetsége a szegedi Román Főkonzulátus előtt a székelységet érintő diszkriminatív törvénykezés miatt. A szervezők egy petíciót is át kívántak nyújtani a konzulátus dolgozóinak, azonban nem fogadták őket.

Néhány tucat demonstráló székely zászlókkal, hangszerekkel és népviseletben vonult péntek délelőtt a szegedi Román Főkonzulátus elé. Az összegyűltek az erdélyi kultúrával kívántak demonstrálni a Székelyföldet hátrányosan érintő intézkedés ellen, amely régiókra osztaná fel a területet, így a magyar többségű megyék a régión belül kisebbségbe kerülnének. "A román állam súlyosan megsértette azt az alapszerződést, amit Magyarországgal kötött: ennek a szerződésnek a 15/9-es pontja egyértelműen kimondja, hogy semmi olyan közigazgatási átrendezés nem történhet, az országban élő kisebbséget hátrányosan különböztetné meg. Azzal, hogy a székelységet megpróbálják így szétdarabolni, egyértelműen megszegik a szerződésben foglaltakat" - nyilatkozta portálunknak

Bene Gábor

közjogász, a Magyarok Szövetségének képviselője.

Kis népnek még lélegzetet venni is csak radikálisan szabad

A szervező hangsúlyozta: ugyan a székelyek a legnagyobb európai nemzetiségnek számítanak, akik egy idegen országban élnek, mégsem robbantásokkal és agresszióval, hanem békés módon szeretnék kivívni az autonómiát. A határon túli magyarokért az anyaországnak kötelessége kiállni, ebben hatalmas lemaradásban vagyunk a jogász szerint. "A folyton meghunyászkodó, engedményeken alapuló politika jól láthatóan nem vezet sehová, keményebb fellépés szükséges.

Ady Endre

- aki maga is a Partiumban született - úgy fogalmazott: kis népnek még lélegzetet venni is csak radikálisan szabad. A radikális fellépés pedig nem erőszakot jelent, hanem határozott kiállást jogainkért" - mondta Bene Gábor, kiemelve: a kétórás néptánc-népzene előadás üzenet Bukarestbe, hogy itt Szegeden is szolidaritást vállalnak minden határon túli magyarral. http://www.youtube.com/watch?v=cumlV5mIOTA&feature=youtu.be Egy petíciót is át kívántak nyújtani a konzulátuson dolgozóknak a demonstrálók, melyben hangsúlyozták: a székelység nem nemzeti kisebbség, hanem őshonos nép, szabad önrendelkezése pedig nem kiváltság számára, hanem alapvető joga. Portálunk helyszínen tartózkodásának ideje alatt azonban senki nem fogadta a csoportot.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.