Közélet

Szijjártó Szegeden: A baloldal feltett mindent erre a választásra

Szijjártó Szegeden: A baloldal feltett mindent erre a választásra

2013. október 22., kedd
Szijjártó Szegeden: A baloldal feltett mindent erre a választásra
szijjarto_peter01_gs

Az utánpótlás-neveléssel kezdődik a futball Szijjártó Péter szerint. A Dunakeszi Kinizsiben futsalozó fideszes politikus nem csak a pályán számít nagy csatákra, az előttünk álló választási kampány hangnemét is durvának jósolja.

A futsal NB I 6. fordulójában az UTC a Dunakeszi Kinizsit

fogadta a sportcsarnokban.

A döntetlenre végződő meccs után Szijjártó Péterrel, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági ügyekért felelős államtitkárával a foci mellett az előttünk álló választási kampányról is beszélgettünk.

– A magyar labdarúgó-válogatott a világbajnoki selejtezőn 8-1-es vereséget szenvedett a hollandoktól, ami után ismét fellángoltak a viták, hogy vajon szükség van-e stadionépítésre, a sportág kiemelt finanszírozására. A Fidesz kitart-e elhatározása mellett, valóban kellenek ilyen létesítmények a magyar foci számára szomorú eredmények tükrében is?

– Hosszú távon kell gondolkodni, s a legfontosabb az utánpótlás-nevelés. Ezért támogatja a Fidesz az utánpótlás-akadémiák működését, hiszen a magyar futball megújítása onnan kell, hogy elinduljon, s ez már látszik is az eredményeken. Jelentősnek tartom, hogy Győrben Audi-kupát vagy például Felcsúton Puskás Suzuki-kupát rendeznek, és az is fontos tény, hogy a nagy klubok korosztályos csapatai eljönnek Magyarországra, mert számukra ez kihívás. De ezenfelül az is fontos, hogy szép, tiszta, modern, a családi kikapcsolódás számára megfelelő körülményeket biztosító sportcélú létesítményeink legyenek. Senkitől nem várható el, hogy olyan helyre vigye el a gyermekét meccsre, ahol például fertőzésveszély nélkül nem tud elmenni a mosdóba. Nekem van egy két és fél éves kisfiam, akivel szombatonként rendszeresen Honvéd-meccsre járok, mert ott megfelelőek a körülmények. De sajnos akadnak még olyan stadionok Magyarországon, ahol ezt nem lehet megtenni. A családokkal és a gyerekekkel kell megszerettetni a focit, és ez nem megy másként, mint hosszú távon gondolkozva, és nevelve az utánpótlást.

– Mikorra várható ezen a téren kézzelfogható eredmény?

- Nem vagyok futballszakember, de nyilván nem megy egyik napról a másikra, mint ahogy egy gazdasági struktúraátalakítás sem.

– A pályákon nagy csaták zajlanak a csapatok között, itt is ezt láthatta a közönség a sportcsarnokban, míg más területeken más jellegű csaták dúlnak. A bajai választásról napvilágot látott videóval kapcsolatban a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság arról számolt be, hogy a felvételen látható négy férfi egy megrendezett játszott el. Miként értékeli, ez előrevetíti az előttünk álló választási kampány hangnemét, eszközrendszerét?

– Teljesen egyértelmű, hogy nagyon durva kampány lesz, már látszik, hogy a baloldal egy az egyben feltett mindent erre a választásra. Egyértelmű, hogy nem gáláns úriemberek stílusával fognak kampányolni, de az elért eredmények a mi oldalunkon vannak. Most kiderül, hogy a legnemtelenebb eszközt használják, hiszen felmerült egy bizonyítékhamisítási ügy, ami óriási botrány. A rendőrség ki fogja deríteni, hogy konkrétan ki rendelte meg, miért rendelte meg, s ezért milyen büntetőjogi felelősség kit terhel, ez a feladatuk.

– Maradva a kampánynál, a Fidesz még nem mutatta be hivatalosan a jelöltjeit. Mikorra várható ez, hiszen már október végén járunk?

– A Fideszben meghatározott rendszer szerint történik ez, először a választókerületi tanácsok, majd a megyei választmány ülése következik, utána az országos elnökség és a kongresszus, illetve a választási egyeztető bizottság is meghozza a maga döntéseit. Végleges dátumról még nem tudok, de a megfelelő időben a szükséges lépéseket meg fogjuk tenni.

szijjarto_peter02_gs

– Egy utolsó kérdés erejéig ismét térjünk át „hazai pályára”. Az elmúlt hetekben a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági ügyekért felelős államtitkáraként tárgyalásokat folytatott az USA mellett Dél-Koreában és Indiában. Mi rajzolódik ki, a kormány keleti nyitása milyen eredményeket hozhat?

– Kézzel fogható eredményeink vannak, hiszen tavaly megháromszoroztuk a külföldi közvetlen tőkebeáramlás mértékét Magyarországra. Az Egyesült Államokból nagy beruházások jönnek, mostanra kilenc amerikai stratégiai partnere van a magyar kormánynak. Koreában tizenötszörösére emeltük a hazai élelmiszerexportot, ezenfelül 2014 első negyedévéig három olyan beruházás is érkezik, ami háromszáz új munkahelyet teremt. Indiával is számos megállapodást kötöttünk, és az ország legnagyobb magyarországi befektetőjével, a Tata Consultancy Services-szel folyamatosan egyeztetünk az ezerfős bázisuk bővítéséről. Emellett közös kutatási alapra vonatkozó megállapodást kötöttünk, és kulturális területen is lesznek együttműködések, vagyis szemmel látható, hogy fellendültek ezek a kapcsolatok. A kormány keleti nyitásának világos eleme, hogy a világ legdinamikusabban növekvő gazdaságaival fűzzük a lehető legszorosabbra gazdasági együttműködéseinket.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.