Sport

Súlyemelés: három magyar, köztük Nagy Péter is a wroclawi vb-n

Súlyemelés: három magyar, köztük Nagy Péter is a wroclawi vb-n

2013. október 18., péntek
Súlyemelés: három magyar, köztük Nagy Péter is a wroclawi vb-n
nagy_peter_01_gs

A férfiak kereken 80. alkalommal, a nők pedig huszonharmadszor vetélkednek a minél jobb helyezésekért súlyemelő-világbajnokságon az idén, amikor is a lengyelországi Wroclaw fogadja a földkerekség legerősebb embereit, köztük három magyart.

Vasárnaptól jövő vasárnapig zajlik majd a londoni nyári játékok utáni első vb, amely az új - a 2016-os riói olimpiáig vezető - ciklus nyitóviadalának tekinthető, bár ezen még nem lehet ötkarikás kvótához jutni. Az esemény hivatalos honlapja szerint 62 ország indít versenyzőket az egykori Breslauban, ahol éppen száz esztendeje rendeztek már súlyemelő-világbajnokságot. Az ideit illetően további "kerek" számokat is számon tartanak a szervezők, amennyiben az erősebb nemnél a 3800., a gyengébbnél pedig az 1600. vb-érem is gazdára talál. A medálgyarapításra nyolc férfi és hét női kategória kínál módot, de a magyarok ezúttal nem élnek a részvételi lehetőséggel mindkét nemnél. A női mezőnyben eleve csak a plusz 75 kilogrammos, Európa-bajnoki bronzérmes

Magát Krisztinát

nevezték, ám nem áll rajthoz, mivel a hazai szövetségtől (MSSZ) származó információ szerint kiújult a térdsérülése. "

Soóky Gergely

sem indul Wroclawban - tudatta

Dobos Imre

, az MSSZ elnöke az MTI-vel. - A 62 kilósok között nemrég junior Eb-ezüstérmet szerzett versenyzőnk túlságosan közelinek érezte a felnőtt vb-t, s inkább azt vállalta, hogy több fiatal társával együtt a decemberi, bakui pénzdíjas gálán próbál szerencsét." A lengyelországi csúcsviadalon így végül hárman képviselik a piros-fehér-zöld színeket:

Baranyai János

(85 kg),

Gyurkovics Ferenc

(105) és

Nagy Péter

(plusz 105). "Az első tízbe várjuk őket, erre mindhármójuknak megvan az esélye" - mondta az elnök. A feladat teljesítése, bár nincs szó túlzott elvárásról, egyáltalán nem lesz könnyű, mivel felettébb népes súlycsoportok versenyein kell helytállniuk a magyaroknak, akik nevezési eredményeikkel gyaníthatóan be sem férnek majd a legjobb 10-12 emelőt felvonultató A csoportokba. Baranyai (klubja Oroszlányi VSE) kategóriájában 34-en neveztek, Gyurkovics (Pécsi SE) 31, Nagy (Szegedi Lelkesedés SK) pedig 32 fős mezőnyben bizonyíthat, bár ha - akár B csoportosként is - megközelítik egyéni legjobbjukat, helyet szoríthatnak maguknak az első tíz helyezett között.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.