Közélet

Rogán: hat és félmillió embert érint a pénzügyi rezsicsökkentés

Rogán: hat és félmillió embert érint a pénzügyi rezsicsökkentés

2013. október 28., hétfő
Rogán: hat és félmillió embert érint a pénzügyi rezsicsökkentés

Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető szerint hat és félmillió embert érint a pénzügyi rezsicsökkentés azon lépése, amellyel a havi első két készpénzfelvételt ingyenessé tennék.

Rogán Antal

hétfőn este a parlamentben, a törvényjavaslat expozéjában azt mondta, meggyőződése, hogy az elmúlt hónapokban a bankok nagyobb mértékben emelték a költségeket, mint azt az adótartalom indokolta volna, és volt, hogy a fizetés felvételekor 1500-2000 forintot is ki kellett fizetni. Ez a lépés a frakcióvezető szerint kiszámíthatatlanná tette a banki költségeket az ügyfeleknek. Kifejtette, hogy a törvénnyel a meglévő számlaszerződésekbe avatkoznak be: minden természetes személy egy számlájánál lesz lehetőség a havi első két ingyenes készpénzfelvételre, összesen 150 ezer forintig. Elmondása szerint azért ebben az összegben állapították meg a felső határt, mert az alacsonyabb keresetűeket akarják segíteni. A képviselő szerint a hatvan napos átállási időszak elég lesz a bankoknak és reális a 2014 februári bevezetés. A javaslat szerint a bankoknak egy közös adatbázist kell létrehozniuk arról, hogy az ügyfelek mely számlájukhoz kérték az ingyenes készpénzfelvételt. Ha ezzel az ügyfelek visszaélnek, akkor az az adatbázisból kiderül és utólag megfizettetik velük a felvételi díjakat. Rogán Antal hangsúlyozta: fogyasztói alapjogról van szó, amelyet az unió több más országában széles körben biztosítanak. Az alapjog lényege, hogy legalább a fizetés átlagjövedelem alatti részéhez ingyen juthassanak hozzá az emberek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.