Kultúra

Peking után a dómban is felharsantak a harsonák + FOTÓK

Peking után a dómban is felharsantak a harsonák + FOTÓK

2013. október 26., szombat
Peking után a dómban is felharsantak a harsonák + FOTÓK
four_bones_quartet_koncert13_gs

Eddigi legnagyobb volumenű koncertjét adta Szegeden, a fogadalmi templomban a Four Bones. A harsonakvartett tízéves fennállása alatt a világ minden pontján megfordult Kínától Németországig, számtalan stílusból merítő zenéjük mindenhol újdonságként hat.

Operettdalok, dzsesszmuzsikák és szvingátiratok kevés zenekar repertoárjában férhetnek meg egymás mellett - ezen kivételek egyikének hangversenyét hallgathattuk meg a szegedi fogadalmi templom különleges akusztikájú falai között csütörtökön. A Four Bones Quartet tavalyi reökös fellépése után ismét a Tisza-parti városba látogatott a 18. Őszi Kulturális Fesztivál meghívottjaként, zenei kalandozásra invitálva a dómba közönségét. "Templom és templom között is óriási különbség van, ilyen nagyban pedig még sohasem játszottunk, szükség is volt a fellépés előtt egy akusztikai próbára, hogy kialakítsuk a műsorrendet" - nyilatkozta a koncertet követően

Gyetvai Péter

, a Four Bones Quartet alapítótagja.

A dzsungeltől Pekingig

Koncerttermek közül azonban már több, dómhoz hasonló mérettel és befogadóképességgel bíróban is megfordult a zenekar, nem csak hazánkban: 2002-es fennállása óta Európa legtöbb országában már játszottak, de Távol-Keletre is hívták már őket. "Kínában hat-hét helyszínen léptünk fel, ami ugyanennyi teljesen különböző koncertet jelentett, a 'dzsungeltől' kezdve Peking óriási kamaraterméig. Nemcsak maga az ország, de az arányok is hatalmasak, 6-700 férőhelyesnél kisebb koncerttermet nem is láttunk" - emlékezett vissza a zenész.

four_bones_quartet_koncert10_gs

A világ számos pontján megfordult kvartett egyedi koncertjét mindenhol nagy érdeklődéssel fogadták. "Örömteli, de szomorú dolog is egyben, hogy a magunkfajta harsonakvartett mindenhol az újdonság erejével hat. Még Németországban és Ausztriában is, ahol a rézfúvós zenének egyébként igen nagy hagyománya van" - mondta Gyetvai Péter, aki szerint a banda évek óta arra törekszik, hogy minél több ember számára megszerettesse a kamarazenét. A klasszikus művek mellett folyamatosan új dalokkal frissítik a repertoárt, széles skálán mozogva a tangó, a dzsessz, a folk, a swing stílusában egyaránt. "Meglepően nagy lelkesedéssel fogadja a közönség a kortárs műveket is, mi pedig több generációt látunk a sorok között egy-egy koncerten. Szeretnénk, ha a zenénk mindannyiukhoz eljutna" - hangsúlyozta.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.