Közélet

Patyomkin-költségvetésről beszélt az MSZP Szegeden (FRISSÍTVE)

Patyomkin-költségvetésről beszélt az MSZP Szegeden (FRISSÍTVE)

2013. október 16., szerda
Patyomkin-költségvetésről beszélt az MSZP Szegeden (FRISSÍTVE)
jozsa_istvan_szabo_sandor_mszp_sajttaj01_gs

A kormány homokra épít kártyavárat, de egyedül itt Szegeden erős a nedves, tiszai homok- erről Józsa István, az MSZP frakcióvezető-helyettese beszélt a Belvederben.

A kormány jövő évi költségvetését kritizálta konkrét példákon keresztül Szegeden

Józsa István

(MSZP), országgyűlési képviselő. „Jövő héten csütörtökön kezdi tárgyalni a 2014-es költségvetést a parlament, melynek kapcsán meg kell említenünk az előzményeket is” - kezdte felvezetőjét a párt országos politikusa

Szabó Sándor

kabinetvezető társaságában. Józsa szerint 2010 után recesszióba került a gazdaság, és ebben a költségvetésnek is megvolt a szerepe. Elmondta, hogy 300-300 milliárdot kivettek az oktatásból, egészségügyből és a szociális területről. Legsúlyosabban a felsőoktatást érintette az elvonás a frakcióvezető-helyettes szerint, ami a felvételi keretszámban is meglátszott. Megnőtt a fizetős helyek száma, összességében 47 ezerrel kevesebben jelentkeztek egyetemekre, főiskolákra. A jövő évi költségvetéssel kapcsolatban először arról beszélt a politikus, hogy ha a kormány úgy gondolja, hogy a büdzsé sarokpontja, alapja a 2 százalékos gazdasági növekedés, akkor ez egy igen kockázatos jóslás, nem teljesíthető, így sokkal inkább hasonlít az egész egy Patyomkin-költségvetéshez. A másik Patyomkin-effektus pedig Józsa szerint az, hogy a kormány ügyesen összekavarja az uniós forrásból finanszírozott fejlesztéseket azzal, amit a költségvetésből tud fedezni. „Kifeszített, nincs benne tartalék, májusig biztosítja csak a kormány működését. Nem gondolnak ara, hogy befektetők, szakemberek számára ilyet nem lehet tervezni” - emelte ki a költségvetéssel kapcsolatos problémákat. Józsa István úgy gondolja, hogy ma nagyon alacsony a beruházási ráta, 25 százalékkal kevesebb fejlesztés történik mint 5 évvel ezelőtt.

jozsa_istvan_gs

A képviselő beszélt

Orbán

kiállásáról a

MOL mellett

, amire szerinte semmi szükség, mert az egy erős cég, és az a beruházás (35 milliárdból felépülő butadénüzem – a szerk), aminek az alapjait lerakták nemrég, egy kreatív, innovatív fejlesztés, de csak 20 ember foglalkoztatását teszi lehetővé. A szocialista politikus szerint a Mol-részvényvásárlásánál túlárazta azok értékét a kormány mintegy 25 százalékkal, az E.ON gáztározójának megvásárlását pedig egyenesen az adófizetők kirablásával hozta párhuzamba hozzátéve, hogy érdekes ezek után az, hogy a Közgép német munkákat kapott. A rezsicsökkentésről szólva elhangzott, hogy támogatja azt a politikus, de a megoldást az energetika korszerűsítésében látja. „Nem véletlen, hogy hallgat a kormány a jövő évi költségvetésről. Minden évben szegényebbek lettek az emberek, jó eseteben is a stagnálást lehet majd elérni jövőre, kormányváltás nélkül a magyar gazdaság nem lép fordulatra, befagyasztja lehetőségeit” - zárta gondolatait Józsa, aki beszélt arról is, hogy a kormány homokra épít ezzel a költségvetéssel várat, de Szegeden masszív, nedves, tiszai homok van.

Fidesz: folytatjuk a rezsicsökkentést!

Gyimesi László, a Fidesz szegedi elnöke az alább olvasható közleményt juttatta el szerkesztőségünkhöz. "A jövő évi költségvetési javaslatból az látszik, ami a szocialisták költségvetéseiből soha nem látszott: több pénz marad a családok zsebében és az ország talpra áll. 2014-ben a rezsicsökkentés hatása már egy teljes évben érzékelhető lesz, valamint tovább csökken a kiskeresetű családok adója. Csak ezzel a két intézkedéssel további 350 milliárd forintot hagyunk a családok zsebében. A kormány 2014-ben is folytatja a pedagógus-béremelést és az egészségügyi dolgozók béremelését, a fizetések és a nyugdíjak vásárlóereje az alacsony inflációnak köszönhetően tovább nő. A költségvetési javaslatból az is kiolvasható, hogy a kormány új foglalkoztatási programokat támogat, például a téli közfoglalkoztatást, az 55 év feletti nők foglalkoztatását, és folytatja a kisgyermekes édesanyák, a nyugdíj előtt állók és a pályakezdő fiatalok foglalkoztatását ösztöntő Munkahelyvédelmi Akciót. Így joggal bízhatunk abban, hogy folytatódik az a pozitív tendencia, hogy egyre többen élnek segély helyett munkából. Különösen hiteltelen a kritika azoktól a szocialistáktól, akik kormányzásuk alatt megduplázták az államadósságot és IMF-hitel nélkül mozdulni se tudtak volna. A szocialisták alkalmatlansága és túlköltekezése miatt Magyarország 9 évig volt túlzottdeficit-eljárás alatt. A szocialisták költségvetéseiből az látszott, hogy világéletükben előbb segítették a bankokat, mint a magyar családokat. A nemzeti vagyont pedig elherdálták és szétlopták. A szocialisták kormányzásával szemben Magyarország ma talpra állt, visszafizette az IMF-hitelt, pénzügyileg stabil és az ország tartós gazdasági növekedési pályára állt. A kormány 2014-ben is fegyelmezett és felelős gazdálkodást fog folytatni, hogy az ország pénzügyi stabilitásának megőrzése mellett tovább tudja csökkenteni a családok terheit. A szegediek nem kérnek többet a bukott baloldalból, ugyanazokból, akik tönkretették az országot, eladósították és elszegényítették a magyar családokat. A szocialisták tizenötször emelték a rezsi árakat, háromszorosára emelték a gáz árát, kétszeresére a villany árát. A szocialisták csökkentették a béreket, a nyugdíjakat és a családok támogatását is, megduplázták a munkanélküliséget. Ha tehetnék, ma is ugyanezt csinálnák. A baloldal nem tanult semmit, ma is a rossz bankok és a mohó multik oldalán állnak" - áll a közleményben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.