Sport

Nem pörgettyű, nem jojó - peonza + FOTÓK

Nem pörgettyű, nem jojó - peonza + FOTÓK

2013. október 18., péntek
Nem pörgettyű, nem jojó - peonza + FOTÓK
peonza23_gs

Gyermekek örömteli kiáltásokkal teli csoportosulásai bukkannak fel időről időre Szeged legkülönbözőbb pontjain, és keltik fel nyüzsgésükkel a járókelők figyelmét. Nem, ez nem egy sajátos flashmob manifesztuma, a kisiskolások egy mexikói eredetű játéknak hódolnak – a friss levegőn, elektronikus kijelzők bámulása nélkül.

A SZEGEDma.hu a Nagyáruház üzletsorainál botlott bele a zajos kis csapatba. Körülbelül 15-20 gyerek figyelte, amint egy kreolbőrű fiatalember a modern fizikatudomány tételeit szinte meghazudtoló módon trükközik egy apró, zsinórral kombinált eszközzel. Mint megtudtuk, ez csak a bemelegítés, hamarosan tétre – a győztes választása szerint egy póló, egy táska vagy egy peonza – menő csata kezdődik a

Salvador De La Rosa

nevet viselő, egyébként Mexikóból hazánkba látogató 2012-es világbajnok koordinálásával. „Ez egy műanyag játék, a teteje levehető, a belső részében vannak eltárolva a kellékei, egy-egy madzag, karika, és csillag. Ezeket kell összeszerelni, majd a madzag segítségével már kezdődhet is a verseny. Az nyer, akinek a legtovább pörög a peonzája” – avatta be a részletekbe portálunkat

Popovics Pál

szervező. Mint elmondta, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium támogatásával már 2010 óta szervezik kampányukat, amelynek célja, hogy a játék révén egy olyan közösségi élménnyel ajándékozzák meg a mai fiatal generációt, amelyet a korábbiak is élvezhettek a játszótereken, távol a számítógépek és a televíziók képernyőitől. Körútjuk az egész országra kiterjedt az elmúlt évek során, az idei őszt pedig a délkeleti régióban, így Csongrád és Békés megyében töltik. Salvador trükkjeivel először rendszerint bemutatják a peonzát az iskolákban, majd kisebb-nagyobb versenyeket szerveznek városszerte.

peonza01_gs

Közben már a középdöntők zajlottak a Nagyáruházban, a gyermekek komolyan vették a kihívást. Koncentráltak, egyik kezükkel kitartották a játékot, jött a visszaszámlálás, aztán a dobás és már zengett is a drukkharsona. Az egyik kislány még kezdő, ezért neki elég volt három helyett négyre pörgetnie, egymás után le is győzte vetélytársait, végül ő választhatott az ajándékok közül. „Az alapok könnyen elsajátíthatók, kicsiknek és nagyoknak, fiúknak és lányoknak egyaránt sikerélményt nyújt, talán ezért is szeretik annyira” – tette hozzá Popovics Pál. Elmondta, az általunk látott csak egy kis verseny volt, az előző hétvégén 171 résztvevő indult a plázában tartott megmérettetésükön, igaz, ott egy bicikli volt a fődíj. Mint megtudtuk, a peonza Mexikóban egy tradicionális játék, nagyjából olyan értékkel bír a közép-amerikai ország népe számára, mint nekünk, magyaroknak a Rubik-kocka. Formáját tekintve talán pörgettyű, vagy búgócsiga, a madzag miatt inkább jojó, de összességében egyik sem. Sajátos darab, de ha arra jó, hogy némi időre elszakítsa a gyerekeket a számítógép elől, akkor mindez talán nem is érdekes. Ahogy mondani szokás, a cél szentesíti az eszközt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.