Közélet

Ne az utcát fűtse! - Spórolási tippek a hidegben

Ne az utcát fűtse! - Spórolási tippek a hidegben

2013. október 31., csütörtök
Ne az utcát fűtse! - Spórolási tippek a hidegben
panelfutes02_gs

Egy átlagos háztartás éves fűtési költsége 120 ezer és 240 ezer forint között mozog, ebben pedig nem csak a négyzetméterszám, hanem a szellőző ablakok, és ajtók is ludasak. Viszont egyszerű házi praktikákkal, valamint egy csöppnyi odafigyeléssel akár 15 százalékot is spórolhatunk számlánk költségén.

A téli időszak legnagyobb ellensége a szellőző ablak és a nyitva felejtett (kamra)ajtó. Az ablakszárny és a keret közötti rések bár szabad szemmel aprócskának látszanak, jelentősen befolyásolják a lakás benti hőmérsékletét - gondoljunk egy szeles decemberi napra, mikor még a függönyök is táncot lejtenek. De mit tehetünk, hogy visszatartsuk a szökni kívánkozó jó időt?

Megoldás a redőny?

Hiába van otthonunk speciális hőszigetelő üvegekkel felszerelve, így is jelentős mennyiségű hő távozik. Érdemes használni redőnyünket, még akkor is, ha nem szeretünk a borús reggeleken vak sötétben ébredni. A zsalugáter is megoldást jelenthet, de azt ne felejtsük el, hogy ebben az esetben rendszeresen nyitni, csukni kell az ablakokat.

Bemarásos ablakszigetelés

Mi sem egyszerűbb, szilikongumival eltömítjük a kereten keletkezett kis réseket. A módszer lényegében nem igényel folyamatos karbantartást, de 10-15 év elteltével azért érdemes lecserélni. Élettartama is arról árulkodik, hogy hosszú távon gazdaságosabb megoldást jelent, mint például a purfix szivacsréteg. Ezt számos esetben tévedésből viszik fel a résekre, pedig anyaga magába szívja a nedvességet, s a mellett, hogy elrohad, még párásítja is a szobát.

Termosztát

A hőfokszabályozásra többféle kütyü is létezik, az egyik leggyakoribb ezek közül pedig a termosztát. Létezik manuális vezérlést igénylő, és programozható változata is, ami megkönnyítheti rohanós napjainkat azzal, hogy órához (esetleg hőmérséklet csökkenéshez) igazítja a fűtés időpontját. Fontos, hogy ne a lakás legmelegebb pontján helyezzük el, tehát ne kályha közelében, mert becsaphatja az érzékeny érzékelőket.

Évente hárítsuk a dugulást

A fűtési rendszerek belső tisztogatását legalább évente egyszer érdemes elvégezni, de a kazánt is érdemes szakemberrel átvizsgáltatni. Ha a radiátorunk csöpög, vagy félig hideg, akkor valószínűleg levegősek lettek a csövek. Ezért érdemes leengedni a benne lévő vizet.

(X)

Háztartásunk spórolási tippjeiről szóló cikkünk a Dunaújvárosi Hőszolgáltató Kft. támogatásával készült.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.