Egyetem

Nanotechnológiai workshop a SZAB-székházban

Nanotechnológiai workshop a SZAB-székházban

2013. október 4., péntek
Nanotechnológiai workshop a SZAB-székházban

Az “Új, funkcionális anyagok által kiváltott biológiai és környezeti válaszok” című projekt eddigi eredményeiről számoltak be egymásnak a résztvevő kutatók a SZAB-székházban.

A Szegedi Tudományegyetem és a Szegedi Biológiai Kutatóközpont összesen 492 millió 950 ezer forint támogatást nyert az “Új, funkcionális anyagok által kiváltott biológiai és környezeti válaszok” című projektre, melynek megvalósítási időszaka 2012. november 1-jétől 2014. október 31-ig tart. A projekt eddigi kutatási eredményeiről workshopon számoltak be egymásnak a résztvevők 2013. október 3-án a SZAB-székházban, ahol a kutatási program szakmai vezetője,

Kónya Zoltán

, az SZTE TTIK Kémiai Tanszékcsoport Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék tanszékvezető egyetemi tanára köszöntötte a megjelenteket. A 109 munkatársat foglalkoztató projekt számos ponton kapcsolódik a biotechnológia, az orvosi műszergyártás és diagnosztika, illetve környezettechnológia és anyagtudomány területéhez. Célja a nanostruktúrák komplex vizsgálata. Az új funkcionális anyagok keletkezése mellett a kutatás kiterjed azok felfedezésére, viselkedésük modellezésére, valamint a környezetükre kifejtett hatásukra. A szegedi kutatók a világon egyedülálló módon egy nanoméretű struktúrákból álló „anyagkönyvtárat” kívánnak létrehozni, amely tartalmazza az összes 100 nm alatti mérettartományba tartozó elemet. A készlet valamennyi tagját kiterjedt, mélyreható vizsgálatnak vetik alá, ezáltal adatbázist hoznak létre, amely számos későbbi kutatás kiindulópontja lehet. A kutatási eredményeket hazai és nemzetközi szakfolyóiratokban megjelent publikációkban, illetve önálló monográfiákban közlik. Eddig 56 írás született. A projekt hozzájárul a kutatói utánpótlás neveléséhez is, valamint a fiatal kutatók bevonásához nemzetközi kutatási projektekbe: összesen 41 fiatal kutatót foglalkoztatnak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.