Bulvár

Muskátli helyett denevér az ablakban

Muskátli helyett denevér az ablakban

2013. október 19., szombat
Muskátli helyett denevér az ablakban
SZS20131002_denes_a_denever_001

Sajátos történetnek lehetett részese szerkesztőségünk két munkatársa, hiszen otthonukba egy denevér költözött. A repülő emlős egy ablakra kifeszített szúnyogháló és az az előtt elhelyezkedő redőny között talált magának alvásra csalogató helyszínt.

Puha párnákról és dunyháról szó sincs, egy poros háló szolgált „fekvőhely” gyanánt a fejjel lefelé lógó állat számára. Mégis láthatóan jól érezte magát, nagyjából két hétig szunyókált ott, csak néha repült el rövidebb időre. A róla készült fotók alapján

Veprik Róbert

, a Szegedi Vadaspark ügyvezető igazgatója úgy nyilatkozott a SZEGEDma.hu-nak, bár teljes bizonyossággal nem tud válaszolni, valószínűleg azonban egy korai denevér telepedett meg ideiglenesen a panelház hatodik emeleti ablakában. Mint azt az állatkerti vezető kifejtette, nem egyedi eset ez a mostani, az országban megforduló 22-25 faj közül sok él szoros közelségben az emberrel, kisebb-nagyobb kolóniáik gyakori lakói panelházak réseinek, szellőzőinek. Fontosnak tartotta kiemelni, hogy ezek az állatok védettek, ráadásul semmilyen ártószándékkal sincsenek az ember felé, sokszor mégis áldozatául esnek egy-egy indulatos és meggondolatlan lakó magánakciójának. A denevérek inkább csak kellemetlenséget jelentenek az utánuk maradó piszok, vagy a miattuk támadt ijedtség miatt, kárt nem okoznak. Tévhit, hogy belekapaszkodnának az emberek hajába, vagy megharapnák őket, valós veszélyt csak akkor jelentenek, ha valaki hozzájuk nyúl szabadkézzel. Apró fogaikkal nem ejtenek komoly sebet ugyanis, egyes példányaik azonban komoly betegséget terjeszthetnek. Veprik Róbert ezért azt tanácsolja, ha nem szükséges, senki ne kerüljön kontaktusba ezen állatokkal, tudni kell róluk, ha valamilyen módon bejutnak a lakásokba, házakba, onnan mindenképpen kiutat keresnek. Ha mégis elkerülhetetlen az emberi beavatkozás, érdemes hívni az illetékes hatóságot, Szeged és általában Csongrád megye esetében a Kiskunsági Nemzeti Park szakembereit.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.