Közélet

Megtagadták a vallomást a mórahalmi gyilkosok a szegedi perben

Megtagadták a vallomást a mórahalmi gyilkosok a szegedi perben

2013. október 8., kedd
Megtagadták a vallomást a mórahalmi gyilkosok a szegedi perben

Egy mórahalmi gazda tavalyi meggyilkolása miatt áll bíróság előtt három erdélyi férfi. Az elkövetéssel vádolt két román állampolgár nem tett vallomást kedden a Szegedi Törvényszék előtt, a feltételezett tippadó pedig ellentmondásokba keveredett.

A vád szerint az analfabéta

D. György

és a korábban Romániában emberölés miatt 14 év börtönre ítélt társa,

Zs. Viktor

2012. október 21-én éjjel ment a hatvanéves áldozat mórahalmi tanyájához. A gazdálkodásból élő férfit olyan súlyosan bántalmazták, hogy a helyszínen meghalt, majd átkutatták az épületet, és több mint kétszázezer forint készpénzt, valamint különböző értéktárgyakat vittek el. A két férfi a bíróság előtt megtagadta a vallomástételt. A

Tóth Tibor

bíró által felolvasott korábbi vallomásaikból kiderült, mindketten a Maros megyei Ákosfalváról származnak, és egy ideje már Mórahalmon éltek, mezőgazdasági munkából tartották fenn magukat. D. György az áldozatéval szomszédos tanyán dolgozott, és néha át is ment hozzá. A bűncselekmény napján vásárt tartottak a homokháti kisvárosban, a vádlottak pedig napközben italoztak. A gyilkossággal vádolt két férfi az eljárás során azt állította, a szintén Mórahalmon élő ákosfalvi ismerősük, a harmadrendű vádlott

G. Samu

beszélte rá őket, hogy rabolják ki az átlagosnál módosabbnak gondolt gazdát. Az elkövetők késő éjjel a tanyához mentek, kihívták az áldozatot, lesből fejbe csapták egy feszítővassal, majd bántalmazták. A vádlottak vallomásaikban ellentmondtak egymásnak abban, hogy ki sújtott le először az áldozatra, és hányszor, milyen eszközzel bántalmazták őt. G. Samu a törvényszék előtt azt állította, nem ő biztatta a rablásra két társát, sőt a terveiket hallva azzal fenyegetőzött, hogy a rendőrséghez fordul, de mégsem tett így. Azt elismerte, hogy a zsákmányt ő osztotta el hármuk között. Korábbi vallomásaiban azt is állította, nem tudott a bűncselekményről, a pénzt pedig azért vette el, hogy társai ne tudjanak megszökni a felelősségre vonás elől.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.