Egészség

Miért nem értjük egymást? - férfi agy kontra női agy

Miért nem értjük egymást? - férfi agy kontra női agy

2013. október 4., péntek
Miért nem értjük egymást? - férfi agy kontra női agy
párocska7

John Gray könyve szerint a férfiak a Marsról a nők a Vénuszról jöttek. Talán ezért áll fenn évezredek óta az a probléma, hogy nem tudnak szót érteni egymással? Párducz Árpád a női agy és a férfi agy ellentmondásaira keresi a választ.

Az élővilágban alakjukban, sőt, díszességükben is eltérnek a hímek és a nőstények egymástól. Nálunk embereknél nagyon hasonló külsőségekről beszélhetünk, viszont mi fontosnak is tartjuk hangsúlyozni a nemi eltéréseket, sőt, olykor élcelődünk is velük. Ha csak a nők autóvezetési szokásaira gondolunk, vagy arra, hogy az erősebbik nem képviselői képtelenek megosztani figyelmüket, sztereotípiák futnak végig a fejünkben. Érdekes példa a nemi különbségek hangsúlyozására az 1972-ben kilőtt űrszonda, melynek egyik feladata, hogy bolygóközi üzenetet továbbítson a Föld fontosabb paramétereiről. Az aranyozott alumínium táblácska a Naprendszerben elfoglalt helyzetünk mellett két ellenkező nemű alakot is ábrázol. Érdekességként Párducz Árpád, az MTA SZBK tudományos tanácsadója elmondta, hogy hosszú vita folyt arról, hogy milyen mértékig bocsátkozzanak részletekbe a emberi testek felrajzolásánál. De tényleg csak külsőségekben különbözünk egymástól, vagy az is eltérő, ami a fejünkben van? Bizony akadnak különbségek, például agyunk tömegében és térfogatában. Míg a férfiaknak átlagosan 1336 grammot, addig a nőknek 1198 grammot nyom szervezetünk legbonyolultabb szerve. Mielőtt még néhányan túlságos elbíznák magukat, hozzá kell fűznünk Párducz Árpád szavait, vagyis, hogy ennek a különbségnek nincs jelentősége, hiszen nem bizonyít magasabb intelligenciát. A méreten kívül két olyan szabad szemmel is látható különbség mutatható ki, aminek funkcionális lehetősége lehet és érdekes módon mindkét struktúra a két agyfélteke összeköttetéseivel kapcsolatos. Mérések azt mutatják, hogy az un. comissura anterior keresztmetszeti felülete a nők esetében nagyobb és hasonló különbséget írtak le a kérgestest esetében is. Az előadó biológiai kísérletek példáit hozta melyek a hím és nőstény egyedek közötti alapvető eltérések okaira keresték a választ. Tény, hogy születés után a hormonok azonnal megkezdik működésüket, ezek pedig befolyással vannak az agyra. Mikor a kísérleti állatok nemi hormonokat termelő szerveit eltávolították nem találtak különbséget az agyak szerkezetében, tehát valószínűleg a nemi hormonok szerepet játszanak szexuálisan dimorf agyterületek kialakulásában.

SZS20131001_parducz_arpad_es_a_nok_004

Az újabb eredményekből nyilvánvaló, hogy ezen finom szerkezeti különbségek eredményeként jönnek létre a mindennapi életben is tapasztalható, nemhez köthető lelki reakciók és sok tekintetben eltérő viselkedésformák. Közülük csupán néhányat felsorolva egyértelmű, hogy ezek nem csupán érdekességek, hiszen a másik nem reakcióinak ismerete és megértése nagyon fontos a mindennapi érintkezésben. Talán az egyik legtöbbet emlegetett és különböző tesztekkel objektíven is igazolható tény, hogy a férfiak térbeli feladatok megoldásában jobban teljesítenek. Az elvont matematikai képességek tekintetében is ők vannak előnyben, de a számolási feladatokban, műveletekben a nők jobban teljesítenek. Hasonló a helyzet verbális képességek területén, mert olyan feladatokat, mint pl. hasonló vagy ellentétes értelmű, vagy adott betűvel kezdődő szavak megtalálása, a szebbik nem képviselői gyorsabban és eredményesebben oldanak meg. Gyakran előforduló kérdés az IQ értéke a két nemben. Statisztikai adatok alapján azt kell mondanunk, hogy az átlagérték a férfiaknál és nőknél gyakorlatilag ugyanaz, viszont a szórás (azon egyedek száma, akik az átlagtól akár pozitív, akár negatív irányban eltérnek), a férfiak esetében nagyobb. Stresszhelyzetben a nők általában kinyílnak, a megoldást kifelé vélik megtalálni. problémákat igyekszenek másokkal megosztani, kibeszélni, úgy érzik, hogy mások figyelme enyhíti a feszültséget. A férfiak ezzel szemben befelé fordulnak (szinte beszűkülnek) és magukba nézve keresik a megoldást. Igyekeznek a környezet, mint szinte zavaró tényezőt, kizárni. Lényeges a különbség a kommunikációnkban, mert a férfiak a beszédet általában az információ adás és szerzés eszközének tekintik, míg a nő számára lényeges annak kapcsolatot kialakító, fenntartó funkciója, a hangulatteremtés és az emocionális élmény is. Több részletet szeretnének megtudni, elmondani, ezt a férfiak gyakran az ö “logikus” gondolatmenetük megszakításaként élik meg. Hangsúlyozni kell, hogy ezek az adatok általánosságban igazak és természetesen nem mindenkire érvényesek, de ha önmagunkat ill. környezetüket ilyen szempontból megfigyeljük, könnyen meggyőződhetünk ezen megfigyelések valós voltáról. A nemi különbségeknek egy, a mindennapi életben rendkívül figyelemreméltó megnyilvánulása, hogy egyes neurológiai és pszichiátriai megbetegedések nem egyformán érintik a férfiakat és nőket. Erre a jelenségre már nagyon régen felfigyeltek és ma már hatalmas adatbázis alapján készült statisztikai értékelések igazolják ezt a tényt. Így pl. a nők esetében nagyobb arányban fordul elő az anorexia, bulimia és migrén, a férfiaknál pedig a dyslexia, dadogás és a Tourette-szindróma.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.