Közélet

Mesterlövészeket képeztek a bocskais katonák Afrikában

Mesterlövészeket képeztek a bocskais katonák Afrikában

2013. október 19., szombat
Mesterlövészeket képeztek a bocskais katonák Afrikában
bocskai

Több mint öt hónapot töltött az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hat katonája a nyugat-afrikai Koulikoróban azért, hogy a mali hadsereg számára mesterlövészeket képezzenek.

A kiválasztás

Az Európai Unió kiképzőmissziójának részeként tevékenykedett a Bocskai-dandár mentorcsoportja a Maliban. A katonák a fővárostól, Bamakótól északkeletre fekvő táborban egy francia parancsnokság alatt lévő ezred kötelékében dolgoztak - összesen 27, századonként 9 mesterlövészt képezve ki. "Az Európai Unió idén január közepén kérte fel a tagállamokat a misszióban való részvételre. Az Összhaderőnemi Parancsnokság és a Bocskai-dandár vezetése a 24. Bornemissza Gergely Felderítő Zászlóalj mesterlövész csoportját ajánlotta a feladat elvégzésére. A kiválasztás szempontjait a dandár akkori parancsnoka, Böröndi Gábor dandártábornok határozta meg. Ezek alapján olyan katonákat választottunk ki, akik angolul és franciául társalgási szinten beszéltek, az afganisztáni és koszovói műveleti területen pedig már tapasztalatokra és nemzetközi környezetben való együttműködési készségre tettek szert" – fogalmazott

Rédei Róbert

alezredes, a 24. Bornemissza Gergely Felderítő Zászlóalj parancsnoka. Mindezeken túl mind a hat katonának – akik közül öt a felderítő zászlóaljhoz, egy pedig a 3. Bercsényi Miklós lövészzászlóaljhoz tartozik - kiemelten jó fizikai és pszichikai állapottal kellett rendelkeznie – tette hozzá a parancsnok.

Csak néhány hetük volt

A hat hónapig tartó missziós felkészítési időszakhoz képest erre a küldetésre mindössze néhány hetet fordíthatott a csapat, így a megkövetelt béketámogató műveleti, jogi és hadszíntéri ismeretek mellett a mesterlövész mentori feladatok elsajátítása volt a középpontban. A felkészítésben hatalmas segítséget jelentett, hogy a felderítő zászlóalj SUAV szakaszba tartozó, felsőfokú francia nyelvtudással rendelkező altisztje a lőkiképzés mentorálási feladatai során folyamatosan fordította a szakszavakat magyarról franciára. Ezekből a szavakból, kifejezésekből egy segédletet is készített, amelynek nagy hasznát vették odakinn a mentorcsoport tagjai – mondta Rédei alezredes. Hozzátette: mindamellett, hogy a nyugat-afrikai országban terjedő, ismeretlen eredetű emésztőrendszeri betegségek – a védőoltások ellenére – többször is megtámadták a katonákat, épségben és egészségesen tértek haza a csaknem hat hónapig tartó, embert próbáló misszióból.

bocskaisok2

50 fok árnyékban

Zámbori Richárd

főhadnagy, a mesterlövész kiképző csoport parancsnoka így emlékszik vissza küldetésükre: „Kétszer egy hónapos szakkiképzést tartottunk, ami távcsöves puska ismeretet, harcászatot, tereptani ismereteket és egyéni lövészetet jelentett. Ezután a saját századukba való integrálódásukat segítettük, azaz megtanítottuk a szakasz-század szintű kiképzés során, hogy parancsnokaik hogyan tudják őket alkalmazni, milyen feladatokat tudnak rájuk bízni. Végül a zászlóalj szintű kiképzés fázisában alájátszóként tevékenykedtünk. Az első három hónapban a száraz évszakhoz kellett alkalmazkodnunk, 50 fok volt árnyékban. Aztán jött az eső, s a rengeteg csapadékot nem mindig tudták megfelelőképpen elvezetni a csatornák. Így a higiéniai körülményekre, a táplálkozásra, a folyadékbevitelre fokozottan kellett figyelni, hiszen itt éppolyan körülmények voltak, mint a trópusi ország más területein.” A mentorok mandátumuknak megfelelően két turnust képeztek ki, ezt követően feladatukat egy portugál kiképző egység vette át. Hazajövetelük előtt a harccsoport francia parancsnoka úgy nyilatkozott, a magyar katonák kitűnően végezték munkájukat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.