Közélet

Balesetnek nevezte a történteket a Hummer sofőrje (FRISSÍTVE)

Balesetnek nevezte a történteket a Hummer sofőrje (FRISSÍTVE)

2013. október 22., kedd
Balesetnek nevezte a történteket a Hummer sofőrje (FRISSÍTVE)
Rendõrgázolás - Elkezdõdött a Hummer sofõrjének tárgyal?

Egy szemtanú szerint a rendőrök negyedórán át dulakodtak a vádlottal, mielőtt sikerült leteperni. A vádlott szerint baleset történt. Elkezdődött az apátfalvi hummeres rendőrgázoló pere.

Szemtanú: negyedórás dulakodás után bilincselték meg a vádlottat

Negyedórás dulakodás után sikerült a rendőröknek megbilincselni azt a férfit, aki a vád szerint 2012. október 11-én Apátfalván Hummer terepjárójával szándékosan halára gázolta Kenéz Imre rendőrjárőrt – mondta korábban egy szemtanú, akinek vallomását kedden ismertették a Szegedi Törvényszéken. A Hummerek konvoja mögött haladó román kamionsofőr akkor ért Apátfalvára, amikor a gázolás már megtörtént. Azt látta, hogy rendőrök dulakodnak a vádlottal, több lövést is hallott, a földön pedig egy kést is fölfedezett. A kamionsofőr megpróbált segíteni a földön fekvő áldozaton, aki szerinte nagyon rossz állapotban volt. A tanú elmondta, a vádlott egyik útitársa egy kamerával rögzítette a történteket. A vádlottról készült elmeorvos szakértői vélemény szerint nem szenvedett elmebetegségben, kóros tudatzavarban, szellemi leépülésben. A férfi személyisége kiegyensúlyozatlan, érzelmileg labilis. Állítása szerint, bár korábban devianciába hajló lépések is tarkították életét, fiatalkori botlásaiból tanult. Amióta családot alapított, meggondoltan cselekszik. A szakértő nem talált olyan adatot, amely alátámasztotta volna a férfi kábítószer-, alkohol- vagy gyógyszerfüggőségét. A pszichológus előtt a vádlott egyértelműen az őt és társait ért – általa igazságtalannak tartott – hatósági lépéseket okolta a történtekért. Következetesen tagadta, hogy szándékosan gázolta volna el az áldozatot, a rendőrrel és az őt segítő civillel folytatott dulakodásáról pedig azt állította félelmében, saját életét védve cselekedett. A szürke zakót viselő, haját hátul lófarokban összefogó vádlott szótlanul hallgatta végig Joó Attila tanácsvezető bíró szavait. Thomas Robert B. ingét nyakig begombolta, így nem látszottak tetoválásai. A vádlottról kiderült, két gyermeke van, az ebédszünetben pedig hosszasan beszélgetett feleségével, aki végig jelen volt. A tárgyaláson ott volt az osztrák nagykövetség több munkatársa is. Joó Attila elmondta, a per csütörtökön a rendőr tanúk meghallgatásával folytatódik. Az október 31-ig kitűzött összesen négy tárgyalási napon nem lehet befejezni az ügyet, a per három hónapon belül folytatódik.

Balesetnek nevezte a történteket a Hummer sofőrje

Megtagadta a vallomástételt, felolvasott korábbi vallomásaiban azonban következetesen balesetnek nevezte a történteket az az osztrák férfi, aki a vád szerint 2012. október 11-én Apátfalván Hummer terepjárójával szándékosan halára gázolta Kenéz Imre rendőrjárőrt. A Szegedi Törvényszéken kedden elkezdődött perben az ügyészség

Thomas Robert B.-t

hivatalos személy ellen elkövetett emberölés, intézkedést végrehajtó rendőr sérelmére, felfegyverkezve, folytatólagosan elkövetett, hivatalos személy elleni erőszak és közúti veszélyeztetés bűntettével vádolja. Az autószerelő végzettségű vádlott több vallomásában arra hivatkozott, hogy kölcsönkapott Hummerje instabil volt, műszaki hibákkal küszködött, amelyeket igyekeztek megjavítani, de nem jártak sikerrel. A férfi azt mondta, az egyik rendőr lefújta paprikaspray-vel, ezért szinte egyáltalán nem látott, amikor állítása szerint véletlenül elütötte a sértettet. Thomas Robert B. következetesen tagadta, hogy rátámadt volna a társa segítségére siető rendőrre, és azt is mondta, bár több kés is volt nála, azokat soha nem fogta a járőrre. A vádlott közölte, halálfélelme volt, pánikba esett, nem értette, miért támadt rá a rendőr. Állítása szerint megpróbált segíteni a sérült járőrnek, stabil oldalfekvésbe akarta helyezni, és többször is kérte a járókelőktől, lássák el a férfit. A vádlottra több mint tíz lövést adtak le, a golyók a combján, a csípőjén, a térdén és a kezén találták el. A férfi azt állította, a kézlövés már akkor érte, amikor magát megadva, kezeit magasba emelve elindult a rendőr felé. A tárgyalás délután egy szemtanú, egy román kamionsofőr meghallgatásával folytatódik.

10.00 Megkezdődött az osztrák rendőrgázoló tárgyalása Szegeden

A vádirat ismertetésével megkezdődött a Szegedi Törvényszéken annak az osztrák férfinek a pere, aki a vád szerint 2012. október 11-én Apátfalván Hummer terepjárójával szándékosan halára gázolta Kenéz Imre rendőrjárőrt. Az ügyészség

Thomas Robert B.-t

– aki korábban már többször volt büntetve – hivatalos személy ellen elkövetett emberölés, intézkedést végrehajtó rendőr sérelmére, felfegyverkezve, folytatólagosan elkövetett, hivatalos személy elleni erőszak és közúti veszélyeztetés bűntettével vádolja. A vádirat szerint a 35 éves férfi Hummer terepjárójával, három másik járművel konvojban, a 43-as úton a nagylaki átkelő felől Makó irányába tartott. A vádlott megpróbált leszorítani az útról egy trafipaxos rendőrautót. A rendőr segítséget kért két motoros rendőrjárőrtől, akik igyekeztek megállítani a Hummert. A vádlott az egyik, megkülönböztető jelzést használó motorost is megkísérelte leszorítani, neki is ütközött terepjárójával a rendőr járművének. A rendőrjárőr célzott lövéseket adott le a terepjáró kerekeire. A járőr társa,

Kenéz Imre

Apátfalva belterületén – hogy megállásra bírja a férfit – motorkerékpárjával keresztbe állt a terepjáró előtt. A vádlott előbb megállt, majd egy hirtelen gázadással fellökte az előtte álló motorkerékpárt; a jármű mögött álló Kenéz Imre megpróbált menekülni, de a férfi utána kormányzott, és elgázolta a járőrt. A rendőr olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a kórházba szállítás közben meghalt. A vádlottat az áldozat járőrtársa próbálta megfékezni, a férfi azonban késsel támadt rá, majd megpróbálta megszerezni a sérült rendőr fegyverét is. A vádlottat végül egy civil közreműködésével sikerült legyűrni, a rendőr többször is használta fegyverét, ennek következtében a férfi súlyosan megsérült. A vádlottat három fegyőr megbilincselve vezette elő a tárgyalás helyszínére, a Szegedi Törvényszék dísztermébe, ahonnan több tucat újságíró és tévéstáb tudósít a perről. A bíróság előtt rendkívül halkan beszélő férfi megtagadta a vallomástételt, ezért Joó Attila tanácsvezető bíró felolvassa az eljárás során korábban tett vallomásait.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.