Közélet

Tizenegy évre ítélték az anyja megölésével vádolt hódmezővásárhelyi férfit

Tizenegy évre ítélték az anyja megölésével vádolt hódmezővásárhelyi férfit

2013. október 29., kedd
Tizenegy évre ítélték az anyja megölésével vádolt hódmezővásárhelyi férfit

Első fokon tizenegy évre ítélte a Szegedi Törvényszék kedden azt a hódmezővásárhelyi férfit, akit édesanyja megölésével és zaklatásával vádolt az ügyészség.

A vádirat szerint a gyógyszerfüggő 21 éves férfi januárban megfojtotta anyját, majd késsel elvágta a nyakát. Az ítélet szerint megvalósult a zaklatás is, mikor egy alkalommal késsel megfenyegette az édesanyját. A büntetés kiszabásakor a középmértéket vette figyelembe a bíróság, ezért határozta meg a 11 évet. Emellett a férfit 10 évre eltiltották a közügyek gyakorlásától is. A védő és a vádlott is enyhítésért nyújtott be fellebbezést, míg az ügyész három nap gondolkodási időt kért, így az ítélet nem jogerős. A vádlott a másodfokú ítéletig előzetes letartóztatásban marad. A vádlott és édesanyja között rendszeres konfliktusokat okozott a vádlott több éve fennálló gyógyszerfüggősége. A férfi többször meglopta édesanyját, hogy az értéktárgyakat eladva gyógyszerhez jusson. Egy alkalommal késsel is megfenyegette anyját, aki emiatt a vele egy háztartásban lakó vádlottat a házból többször kitiltotta, kulcsait elvette. A vádlottat édesanyja január 27-én ismételten arra kérte, hogy költözzön el. A férfi el is ment, ám az egyik helyi presszóban a korábban beszedett gyógyszerekre alkoholt ivott, és este hat óra körül visszatért a sértetthez. Vita alakult ki közöttük, majd a férfi megölte az anyját. A bíróságon a vádlott nem tett vallomást, így a korábbi vallomását olvasták fel, amelyben cselekményét teljes körűen elismerte. A férfinak korábban több öngyilkossági kísérlete is volt, és gyógyszerfüggősége miatt többször állt pszichiátriai kezelés alatt. A szakértői vélemény szerint azonban nem szenvedett elmebetegségben, gyengeelméjűségben, tudatzavarban a cselekmény elkövetése idején. A tanúvallomások és a védelem szerint a fiatal férfinek nehéz gyerekkora volt, szülei válását és az érzelmi elhanyagolást nem tudta feldolgozni, ezért fordult gyógyszerekhez. A férfi az utolsó szó jogán elmondta: nagyon sajnálja a történteket, nem csak édesanyját, de mindenkit elveszített, aki az életét meghatározta. Hozzátette: börtönbüntetését becsülettel letölti majd.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.