Gazdaság

Középtávú fejlesztési koncepciót dolgozott ki a Tej Terméktanács

Középtávú fejlesztési koncepciót dolgozott ki a Tej Terméktanács

2013. október 30., szerda
Középtávú fejlesztési koncepciót dolgozott ki a Tej Terméktanács

A tejágazat számára középtávú fejlesztési koncepciót dolgozott ki a 2014-2020 közötti időszakra a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács - tájékoztatta Lukács László, a terméktanács ügyvezető igazgatója.

Elmondta: a komplex javaslat magába foglalja a korszerű genetikai tenyészértékbecslés módszereinek alkalmazását, a takarmányozási költségeket csökkentő technológiák bevezetésének támogatását, valamint a környezetvédelmi szempontokat figyelembe vevő energiatakarékos fejlesztések ösztönzését elsősorban a termék-előállítás területén, valamint a piaci szervezettség javítását segítő intézkedéscsomagot. A kidolgozott koncepciót már átadták

Feldman Zsoltnak

, a Vidékfejlesztési Minisztériumnak (VM) agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkárának. Amennyiben ezeket a módszereket sikerül bevezetni, a magyar tejágazatban a jelenlegi évi 1,7-1,8 milliárd literes termelést a 2020-as évek elejére 2,0-2,2 milliárd literre lehet növelni - állítja a terméktanács. Ezzel a 160 literes egy főre jutó éves fogyasztás 200 literre emelkedhetne Magyarországon. Cél az is, hogy a tejágazat jelenlegi 400 ezer tonnás exportja 600 ezer tonnára nőjön, ugyanakkor az importáru részesedése a magyar tejpiacon 20 százalék alá csökkenjen. Az ügyvezető igazgató szerint a jelenlegi piaci helyzet kedvez az ágazatnak, mivel keresleti piac alakult ki, és ennek nyomán az idei első félévben az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) adatai szerint a tejtermelés 15 százalékkal emelkedett az országban. Nőtt a belföldi értékesítés 8, továbbá a kivitel 120 százalékkal, míg a tejbehozatal csaknem 30 százalékkal volt alacsonyabb az előző év hasonló időszakáénál.

Lukács László

közölte, az utóbbi hónapokban a tej felvásárlási ára mintegy 20 százalékkal emelkedett, most 103-105 forint között mozog literenként. A kedvező piaci körülmények indokolták azt is, hogy a terméktanács elnöksége a korábbi előrejelzésében szereplő 94 forintról 99 forintra emelte az idei kvótaévre az éves átlagos tejalapárra vonatkozó prognózisát. A kvótaév az EU tejpiaci szabályozásában rögzített - a tejágazat sajátosságaihoz igazodó - egységnyi termelési időszak, az adott év április 1-jétől következő év március 31-ig tart. Az ügyvezető igazgató úgy vélte: a tejkvótaév végére - azaz jövő év március 31-ig - a tej felvásárlási ára eléri, sőt várhatóan meg is haladja majd a 110 forintot literenként.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.