Közélet

Kövér László: a kereszténydemokrácia semmivel nem pótolható

Kövér László: a kereszténydemokrácia semmivel nem pótolható

2013. október 19., szombat
Kövér László: a kereszténydemokrácia semmivel nem pótolható

A kereszténydemokrácia hasznos, semmivel nem pótolható része a hazai demokráciának, a magyar szabadság ügyének - jelentette ki Kövér László, az Országgyűlés elnöke egy szombati mosonmagyaróvári rendezvényen.

A házelnök a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) mosonmagyaróvári szervezetének rendezvényén arról beszélt: ez az eszme a keresztényszociális tanítást követve az európai fejlődés élvonalába repíthette volna Magyarországot, ha hagyják azok, akik vagy letértek az erkölcsi alapú politizálás útjáról, vagy sohasem jártak azon, "akiknek egyetlen szempontjuk volt: saját maguk". A KÉSZ helyi szervezete által a mosoni plébániatemplomban rendezett eseményen, amelyen a KÉSZ és a KDNP elhunyt tagjai, köztük

Barankovics István, Varga László, Kovács K. Zoltán, Isépy Tamás

és

Rapcsák András

kereszténydemokrata politikusok lelki üdvéért fohászkodtak, a házelnök beszédében megjegyezte: a huszadik század bővelkedett olyan mérgező és gyilkos politikai eszmékben, amelyek hirdetőikkel együtt a történelem süllyesztőjébe kerültek.

Kövér László

úgy fogalmazott: "napjainkban például egy sokszorosan bukott politikus azt hirdeti, hogy a keresztény Magyarország nem lehet szabad, mert a kereszténység és a szabadság kizárja egymást. Mondhatnánk neki és a hozzá hasonlóknak felebaráti szeretettel, ha értenék: ne féljetek, ne féljetek megismerni az igazságot, mert az titeket is szabaddá tesz". A hazai kereszténydemokrata mozgalom megtalálta a sziklánál szilárdabb alapot, amelyen gyakorlatiasan, a kor lehetőségeit kihasználva működött a szociális igazságosság szolgálatában, politikai közössége pedig a nemzeti összetartozás hitében és az emberi jogok maradéktalan érvényesüléséért vívott küzdelem szellemében jött létre - tette hozzá. Kövér László kiemelte: Barankovics István egy félig vagy egyáltalán nem szabad Magyarországon alkotott, és amikor emigrációba vonult, mert egy koncepciós per szereplőjeként sem volt hajlandó asszisztálni a rendszer fenntartásához, fő feladatának a szellemi iránymutatást tekintette. Azok emelték magasba a rendszerváltoztatás során és után a kereszténydemokrácia zászlaját, akikre fiatalkorukban hatott Barankovics. Velük dolgozhattak együtt akkor a rendszerváltás fiataljai - jegyezte meg a házelnök. Barankovics István (1906-1974) a Demokrata Néppárt elnöke volt 1945-től a párt 1949-es önfeloszlatásáig. Nevéhez fűződik a keresztényszociális irányvonal kialakítása. A Rákosi-rendszer kiépülésével emigrációba kényszerült, 1950-től a Magyar Nemzeti Bizottmány végrehajtó bizottsági tagja volt; 1958-tól haláláig az emigráns közép- és kelet-európai politikusok által New Yorkban alapított Közép-európai Kereszténydemokrata Unió elnöki tisztségét töltötte be.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.