Közélet

Nyomozás a Szeged-Csanádi Egyházmegyénél - a feljelentő elmebeteg lehet? (FRISSÍTVE)

Nyomozás a Szeged-Csanádi Egyházmegyénél - a feljelentő elmebeteg lehet? (FRISSÍTVE)

2013. október 9., szerda
Nyomozás a Szeged-Csanádi Egyházmegyénél - a feljelentő elmebeteg lehet? (FRISSÍTVE)
puspoki_hivatal01_gs

Költségvetési csalás és más bűncselekmények gyanúja miatt indított eljárást a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a Szeged-Csanádi Egyházmegye működésével összefüggésben, az egyházmegye közleménye szerint elmebeteg lehet a feljelentő.

Szanka Ferenc

elmondta: az eljárás egy feljelentés után indult. Hozzátette, hogy a július 19. óta tartó nyomozás során azt kell megállapítani, történt-e bűncselekmény vagy sem, és ha igen, akkor milyen. A nyomozás a Szegedi Járási Ügyészség fokozott felügyelete mellett zajlik. Az ügyészség a nyomozás határidejét november 19-ig hosszabbította meg. A Népszabadság szerdai számában írt arról, hogy adónyomozók jelentek meg kedden a szeged-csanádi püspökség épületében.

Együttműködésről biztosított az egyházmegye

Örömmel és készséggel együttműködik a Nemzeti Adó és Vámhivatal munkatársaival a költségvetési csalás vétség és más bűncselekmények elkövetésének gyanúja miatt indult nyomozásban – közölte a Szeged-Csanádi Egyházmegye szerdán közleményben az MTI-vel. A dokumentum kitért arra, hogy az adónyomozók nemcsak az egyházmegye hivatalában, hanem a Gál Ferenc Főiskolán is megjelentek, amelyben munkatársai "egy napig fegyvert viselő személy társaságában dolgozhattak”. A közlemény szerint az egyházmegyének bizonyos értelemben vett közszereplőként nemcsak becsületesnek kell lennie, hanem annak is kell látszania”, így a nyomozás lezárását követően várhatóan az ezt igazoló dokumentummal is rendelkeznek majd. A tájékoztatás szerint az ügy részleteiről és tanulságairól a határozat kézhezvételét követően adnak tájékoztatást.

A Szeged-Csanádi Egyházmegye teljes közleménye

A Szeged-Csanádi Egyházmegye a Népszabadság Online (Nol.hu) által közölt hírekben értesült arról, hogy adónyomozók feljelentés alapján rajtaütésszerűen jelentek meg az Egyházmegye hivatalában. A hír azzal teljes, hogy ezzel egy időben a Gál Ferenc Főiskolán is ugyanez történt. Az Egyházmegye azt valószínűsíti, hogy a feljelentő(k) nem politikai szándékkal járt(ak) el, hanem pszichiátriai kezelés alatt álló, vagy arra szoruló személy(ek)ről van szó. A Nol által közölt háttér információ azonban egyértelműen tudatlanságból, alattomos szándékkal elkövetett, félretájékoztatást tartalmazó támadás a Szeged-Csanádi Egyházmegye ellen, melyet az köszönettel fogad. A Szeged-Csanádi Egyházmegye örömmel és készséggel működik együtt a NAV nyomozást végző munkatársaival, és kifejezi háláját szakszerű munkavégzésükért, abban a meggyőződésben, hogy bizonyos értelemben vett közszereplőként nemcsak becsületesnek kell lennie, hanem annak is kell látszania; a nyomozás lezárását követően várhatóan ezt igazoló dokumentummal is rendelkezni fog. Az pedig, hogy a Gál Ferenc Főiskolán a munkatársak egy napig fegyvert viselő személy társaságában dolgozhattak, növelte biztonságérzetüket. A Szeged-Csanádi Egyházmegye a nyomozást lezáró határozat kézhezvételét követően szívesen ad tájékoztatást az ügy részleteiről és tanulságairól, és ha arra térítés ellenében lehetőséget kap, a szegedi Reök Palotában alkalmi kiállításon is bemutatja az ügy érdekesebb dokumentumait.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.