Bulvár

Karcsú pénztárcával a karcsú alakért

Karcsú pénztárcával a karcsú alakért

2013. október 18., péntek
Karcsú pénztárcával a karcsú alakért
tulsuly

Stresszes életmód, szinte üres pénztárca és szabadidőhiány. Híznak a magyarok, pedig egyszerűbb és konyhapénz kímélőbb megoldás is van a test fitten tartására, mint a konditerem. Mikulán Rita regionális szakfelügyelő főorvos az otthonunkban végezhető önedzésről és a helyes táplálkozásról beszélt portálunknak.

Kövérek a magyarok – de miért?

Megdöbbentő adat, hogy egy friss felmérés szerint a magyar lakosság 30 százaléka elhízott, egyharmada pedig túlsúlyos.

Mikulán Rita

regionális szakfelügyelő főorvos úgy látja, ez egy évről évre növekvő szám, ami már nem lepi meg a szakértőket. Azt tudni kell, hogy a túlsúlyosak azok a molett nők és mackós alkatú férfiak, akik orvosi szempontból még nem veszélyeztetettek, de már ott állnak az elhízás küszöbén, ami komoly egészségkárosodásokat okozhat hátralevő életükre, ha nem változtatnak életmódjukon.

mikulan_rita_portre_GS

„Most nagyon elterjedt az úgynevezett evolúciós szempontú megközelítése az elhízásnak. Ennek lényege, hogy azt vesszük figyelembe, az ember a törzsfejlődés során sokkal többet mozgott, és jóval kevesebb táplálékhoz jutott hozzá, mint napjainkban. Akik ezt vallják, úgy gondolják, hogy az akkori életmódhoz illő anyagcserénk genetikailag belénk programozódva napjainkban is hasonló elvek alapján működik. Az ülő életmód, valamint az ételtúlkínálat összezavarja a biológiánkat” – ismertette a főorvosnő a súlyszaporulat egyik lehetséges okát. A másik eshetőség, hogy egy hosszú és stresszes ledolgozott nap után az emberek többsége szeret elnyúlni a fotelban bőséges adagokat vacsorázva, esetleg még étkezés után nassolnak is.

Sportolj heti háromszor egy órát!

Az orvosok régóta ajánlják a legalább heti háromszori sportolást. Ebben az értelemben a lehetőségek igen széles skálán mozognak: az otthonunkban tévé előtt végezhető feladatokon át egészen a kutyasétáltatásig bármit csinálhatunk, csak az nem mindegy, milyen intenzitással vágunk bele. „Aki többet szeretne mozogni, mindenképp legyen tisztában a terhelhetőségével. Vegye számításba azokat az egészségügyi problémáit, melyek edzés során rosszullétet vagy akár tartós egészségromlást okozhatnak. Ha ezek megvannak, akkor már csak a gyakoriság és az intenzitás meghatározása van hátra” – javasolja a szakember. Az idő, illetve annak hiánya nem jelenthet kifogást. Nem feltétlenül szükséges azért edzőterembe járni, hogy aktív életmódot folytassunk, hiszen ha van elég akaraterőnk és kitartásunk, akár otthon is belevághatunk az önedzésbe. Ha megengedhetjük anyagilag, akár néhány olyan eszközt is vásárolhatunk, amivel hatékonyabban megmozgathatjuk magunkat és gyorsabban érhetünk el látható eredményt. Ilyen lehet egy jó szobakerékpár, egy futópad vagy akár egy lábterpesztő. Ezeket akár egy tévéfilm reklámszünetében is elővehetjük, már azt a 10-15 percnyi munkát is megérzi testünk. A teleshopok gyakran kínálnak olyan termékeket, melyek különösebb erőráfordítás nélkül, magától „dolgoztatják” meg izmainkat. Az ilyen csapdákba ne essünk bele, egy gép sem épít izmot, vagy tesz karcsúvá az idő alatt, míg ülünk a kanapén.

Karcsú pénztárca, karcsú test

Pénztárcánk mögé sem bújhatunk, ha testünk fittségéről van szó. Számos gyakorlatot végezhetünk otthonunkban, nulla forintért. A főorvosnő arra biztat, naponta legalább egy órát mozogjunk olyan intenzitással, hogy szaporábban vegyük a levegőt a megszokottnál – ehhez még csak le sem kell, hogy izzadjunk! Sétáljunk gyakrabban a szabadban, mossunk le kocsit a garázs előtt, vagy alaposabban porszívózzunk, takarítsunk fel a lakásban. Ezek a részaktivitások hatásai összeadódnak és máris közelebb kerültünk egy aktívabb és egészségesebb életformához.

Ügyelve az étkezésre

„Törekedni kell a mértékletességre, ráadásul kompromisszumot kell kötnie magával annak, aki ismeri nassolási rossz szokásait. Nem kívánhatja meg senki magától, hogy soha többet ne egyen meg egy szelet süteményt sem. Rendszeresen kell étkezni, kihagyva az este hét óra utáni vacsorázást. Ha mégis bekövetkezik egy botlás, akkor másnap ügyelni kell a mozgásra és a mértékletességre” – osztotta meg jó tanácsait az olvasókkal Mikulán Rita. Továbbá hangsúlyozta, a sportban is érvényes a manapság oly divatos „fejben dől el” kifejezés, ami egyszerre takarja azt, hogy elfogadjuk magunkat olyannak, amilyenek vagyunk, ugyanakkor képesek vagyunk tenni az elhízás ellen.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.