Gazdaság

Jelentősen nőtt a közbeszerzések száma és értéke az idén

Jelentősen nőtt a közbeszerzések száma és értéke az idén

2013. október 10., csütörtök
Jelentősen nőtt a közbeszerzések száma és értéke az idén

Az év első nyolc hónapjában 38,5 százalékkal több, 7519 közbeszerzést folytattak le az ajánlatkérők, ezek összértéke 46 százalékkal több, 1275,6 milliárd forintot tett ki az egy évvel korábbihoz képest - közölte a Közbeszerzési Hatóság kedden az MTI-vel.

Az egy eljárásra jutó érték 169,7 millió forint volt az idén, ez 5,5 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit. A növekedést a tavalyi alacsony bázissal magyarázza a közlemény. Az uniós forrásból finanszírozott közbeszerzések száma 3677 volt augusztus végéig, felével több a múlt évinek. Ezeknél a közbeszerzéseknél a nyílt eljárások domináltak. A nemzeti eljárásrendben továbbra is a hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárások voltak a tipikusak. Az eljárásokból 5 ezer volt ilyen. Ezek a teljes beszerzési érték 47 százalékát adták. Az építési beruházások adták az eljárások értékének a 42 százalékát. Második helyen az árubeszerzés állt 32 százalékkal, míg a maradék a szolgáltatásoké. A legtöbb közbeszerzést helyi önkormányzatok írták ki, a teljes szám 45 százaléka jut rájuk, bár az értékből csak 29 százalékkal részesedtek. Második helyen - darabszámban - a központi költségvetés áll 20,8 százalékkal, de értékben csak 18,2 százalék a részesedése. Értékben a közszolgáltatók állnak a második helyen 28 százalékkal, viszont darabszámban az összes közbeszerzés mindössze 4 százalékát hirdette meg ez a szféra, vagyis innen származnak a legnagyobb értékű közbeszerzések.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.